Omsättningen rusar för svenska videoplattformen Solidtango

Solidtango
Omsättningen rusar för svenska videoplattformen Solidtango

Grundarna Mathias Stjernström och Johan Lundqvist. Foto: Solidtango

Sara Lindmark

Reporter

Den sociala tv-plattformen Solidtango har blivit alla livefanatikers mecka. Efter två år omsätter företaget 20 miljoner kronor och satsar på europeisk expansion.

Inför Gotland Runt 2008 fäste Johan Lundqvist en livekamera i aktern på sin båt. Det skulle bli Solidtangos allra första livesändning. Vid den tidpunkten drev han och medgrundaren Mathias Stjernström ett webbhotell tillsammans och hade börjat få allt fler förfrågningar som rörde streaming.

“Det fungerade jättebra under Gotland Runt. De som tittade på land var helt fast och kunde inte släppa oss med blicken. Det var otroligt häftigt, även om det inte det var ju inget ljud och bilden var ganska dålig. Man kan säga att det var starten på vår resa”, säger Johan Lundqvist.

I dag är tekniken betydligt mer utvecklad och sedan den där kappseglingen för sju år sedan är det mycket som hänt. Under slutet av 2010-talet fick de vara med i en rad olika livsändnings-projekt, bland annat sände de direkt under Svenska Rallyt 2010.

“Vi hade två kameror i bilen som kunde följa både ansiktsuttrycken på förarna, man fick höra allt de sa och dessutom se ut mot vägen. Den sändningen lockade fler tittare än vad hela Sveriges Radios OS-satsning gjorde. Där någonstans kände vi att det finns ett stort intresse för rörlig bild och live-tv”, säger Johan Lundqvist som också är vd för företaget. 

Kort därefter kom innebandyklubben Warberg med en förfrågan om att sända sina matcher live på nätet - med en betallösning. Solidtangos grundare var skeptiska och försökte övertyga dem om att göra det gratis eftersom allting var så nytt, men klubben stod på sig.

“De var stenhårda och sa att de ville lära tittarna att det kostar pengar. Så vi byggde en betallösning runt 2011. Det är vad vi försöker lära alla i dag, att våga ta betalt och inte bara slänga ut videoklipp gratis”.

Efter innebandy-sändningen satte sig Johan Lundqvist och Mathias Stjernström ned för att klura på en  automatiserad plattform där kunderna kan göra allt jobb själva. Efter ett långt utvecklingsarbete lanserades Solidtango i februari 2013.

“Det är en ordvits som står för två saker som är väldigt viktiga för oss - det solida och lekfulla. När man jobbar med rörlig bild får det inte paja utan måste vara stabilt. Samtidigt

är det viktigt att verktyget i sig är roligt att jobba med och ger energi”, säger Johan Lundqvist.

I dagsläget har företaget ungefär 1.000 kunder bestående av allt från små och stora idrottsföreningar till bolag som Ikea som använder tjänsten för att sända intern-tv.

“Just nu går vi tungt inom mediasektorn där vi har utvecklat mycket funktionalitet. Vårt fokus att göra det så enkelt som möjligt att publicera material och även hjälpa mediehusen att öka sina intäkter runt rörlig bild. Det handlar inte bara om att ta betalt för innehåll utan även hur man ska tänka kring annonser och vilka man ska rikta sig till”.

I dag har 250 000 tittare ett konto hos Solidtango och varje månad har de tre miljoner visningar. Tillväxten är stor och under det senaste räkenskapsåret har omsättningen mer än fördubblats.

“Det sista halvåret har varit fantastiskt för oss. Vi ökar med ett par hundra procent i månaden jämfört med föregående år. Bokslutet är inte helt klart men de preliminära siffrorna visar på över 20 miljoner kronor jämfört med 9 miljoner föregående år”, säger Johan Lundqvist.

Hittills har Solidtango vuxit helt av eget kapital, men tanken är att skala upp globalt och då stänger inte grundarna dörren för att ta in extern finansiering.

“Men först vill vi visa att vi kan expandera till en eller två länder i Europa av egen kraft. Det är viktigt för oss men även för att visa investerarna att det här är inget man pumpar in pengar i och som ska gå med förlust i tio år innan det eventuellt blir något av det”.

Alla kunder i Solidtangos plattform kan ansluta sig sig till ett externt annonsföretag via en standard som heter VAST (Video Ad Serving Template). På så sätt kan de själva finansiera sina visningar och skapa en egen playkanal. I framtiden hoppas Johan Lundqvist kunna attrahera många Youtube-stjärnor.

“Alla kunder som flyttat över till oss har börjat tjäna pengar och få ännu mer visningar.  Anledningen till det är att du kan ta betalt med pay-per-view för ditt innehåll och hundra procent av annonsintäkterna går ju till dig om du använder vår plattform istället för Youtube”.

Det närmaste året är målsättningen att dubbla omsättningen - åtminstone.

"Vi siktar faktiskt på att sälja för 60 miljoner kronor 2015 om allt går som det ska med vår utlandsetablering", säger Johan Lundqvist.

Solidtango håller i skrivande stund på att bygga upp en verksamhet i ett europeiskt land, vilket vill grundarna inte avslöja än.

“I framtiden tror jag att all traditionell tv kommer bli nätbaserad och hela internet kommer bestå av miljontals nischade tv-kanaler. Vårt mål är att bli den största plattformen som används av dessa tv-kanaler, det är vår vision och den vi jobbar utefter”, säger Johan Lundqvist.

Läs fler artiklar
LÄS MER