Entreprenör från Rinkeby tar in en halv miljard till sin dejting-app

Breakit - Entreprenör från Rinkeby tar in en halv miljard till sin dejting-app

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Den svensk-kinesiska dejtingappen Tantan fortsätter att gasa kraftigt. Nu tar paret bakom appen, Sophia Pan och Yu Wang, in en halv miljard kronor i riskkapital – till en värdering på 2,2 miljarder kronor.

Vi har vid flera tillfällen haft anledning att skriva om det svensk-kineiska paret Sophia Pan och Yu Wang som tillsammans startat dejtingappen Tantan. Appen, som skulle kan beskrivas som en kinesisk motsvarighet till populära Tinder, har som målsättning att bli den största dejtingappen i Asien – och är på god väg att lyckas.

Över 50 miljoner personer har hittills laddat ner appen och bolagets har fått in stora summor kapital från investerare, bland annat den ryske miljardären Yuri Milner.

Nu rapporterar sajten Di digital att bolaget tar in ytterligare en halv miljard kronor i riskkapital till en värdering på 2,2 miljarder kronor.

”Värderingen har dubblats sedan förra rundan för ett år sedan”, säger Yu Wang, vd och medgrundare på Tantan, till sajten.

Pengarna kommer den här gången från den kinesiska streamingjätten YY, det Hongkong-baserade riskkapitalbolaget Genesis Capital samt befintliga investerare.

”YY har djup erfarenhet av att kapitalisera på datatrafik. Och Zhijang Peng, på Genesis Capital, var tidigare investeringschef på Tencent, med ett fantastiskt kontaktnätverk”, kommenterar Yu Wang.

Bolaget öppnar nu upp för en framtida börsnotering.

Tantans grundare, Yu Wang, lyttade från Kina till Sverige när han var sju år gammal och växte upp i Rinkeby och Tensta i Stockholm. Han studerade senare på KTH i Stockholm, men flyttade 2007 tillbaka till Kina för att påbörja livet som entreprenör.

Här kan du läsa Breakits krönikör Tom Xiong förklara varför dejtingappen Tantan är mer än bara en "kinesisk Tinder-klon”.

Läs fler artiklar
LÄS MER