”Vi är alltid snabba att slå till när möjligheterna öppnar sig”

Babyshop
”Vi är alltid snabba att slå till när möjligheterna öppnar sig”

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Marcus och Linn Tagesson flaggar för ännu fler förvärv.

Babyshop-grundarna Marcus och Linn Tagesson fortsätter att köpa på sig konkurrenter. Efter någon månads förhandling blev det på tisdagsmorgonen klart att man köper ut leksakssajten Lekmer från börsnoterade Qliros verksamhet. Lekmer värderas till 90 miljoner kronor i transaktionen och Babyshop gör en nyemission på dryga 150 miljoner kronor för att finansiera affären.

”Vi är alltid snabba att slå till när möjligheterna öppnar sig”, säger Marcus Tagesson till Breakit och fortsätter:

“Det här är en väldigt logisk affär och ligger helt i linje med vår ambition att konsolidera marknaden”.

För paret Tagesson blir köpet det fjärde i ordningen och dessutom har man köpt två varumärken. I november 2014 köpte de brittiska Alexandalexa som då hade en omsättning på runt 175 miljoner kronor och ett halvår senare förvärvades norska Babyshop som då adderar till ytterligare 275 miljoner kronor i försäljning. Om köpet av Lekmer räknas in så har Babyshop totalt gjort förvärv på drygt en kvarts miljard kronor. 

“Vi har beredskap för att göra ännu fler affärer. Visst har köpen hjälpt oss att öka omsättningen men ända sedan vi startade Babyshop 2006 har vi på egen hand växt verksamheten med mellan 50 och 100 procent per år”, säger Marcus Tagesson.

Genom köpet av Lekmer kommer Babyshop-koncernen att omsätta motsvarande 1.150 miljoner kronor (120 miljoner euro) på årsbasis.

“Förvärvet av lekmer kommer att föra med sig en del integrationskostnader men själva rörelsen kommer att göra vinst i år”, säger Marcus Tagesson.

Lekmer omsätter över en halv miljard kronor men går med förlust främst på grund av omfattande logistikproblem som bolaget dragits med ända sedan bolagets lager flyttades till Arlandastad. Det är en förklaring till den relativt låga prislappen på 90 miljoner kronor som Babyshop betalar.

“Vi är nöjda med priset. Nu prioriterar vi att komma till rätta med den problematiken som Lekmer haft kring logistiken. Det är en utmaning men vi är övertygade om att vi kommer lösa det”, säger Marcus Tagesson.

Babyshop har ett nytt helautomatiserat lager i Jönköping men Marcus Tagesson vill inte kommentera ifall det finns planer att flytta Lekmers lager dit.

Läs fler artiklar
LÄS MER