Token ska öppna bankerna inför PSD2-revolutionen – får in 140 miljoner

EQT Ventures PSD2
Token ska öppna bankerna inför PSD2-revolutionen – får in 140 miljoner

Swedbank, med över 4 miljoner privatkunder i Sverige, är en av aktörerna som påverkas av PSD2. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Erik Wisterberg

Reporter

EQT Ventures går in i San Francisco-baserade Token. Totalt uppgår rundan till 140 miljoner kronor.

Vid årsskiftet införs PSD2-direktivet i Sverige. Bakom det tråkiga namnet döljer sig fröet till en fintech-revolution av rang. EU-direktivet, som ska implementeras i svensk lag, innebär bland annat att bankerna måste ge tredje part tillgång till kunddata, om kunderna vill det. Det innebär också att fintech-bolag kan utveckla tjänster som kopplas upp direkt mot kundernas bankkonton.

Bankerna har tidigare haft den rätten exklusivt, vilket bäddade för succén med betalappen Swish. 

Nu står det klart att EQT Ventures investerar i San Francisco-baserade Token, som vill bli en mittpunkt i PSD2-revolutionen. 

”Token erbjuder en sann gamechanger i världen för bank- och finansiella tjänster. Genom ett säkert API erbjuder de ett öppet bankekosystem, vilket skapar möjligheter för nya intäktsströmmar för dess kunder och en bättre användarupplevelse för konsumenterna”, säger Andreas Thorstensson, partner på EQT Ventures i ett pressmeddelande. 

Han har nu tagit plats i styrelsen för Token. Totalt uppgår rundan till drygt 140 miljoner svenska kronor. Bland de övriga investerarna finns brittiska Octopus Ventures, huvudinvesterare i rundan, samt OP Financial Group.

Token produkt är en öppen bankplattform som ska hjälpa bankerna att möta alla krav som PSD2 ställer. Systemet klarar också av betalningar för e-handel, fakturabetalningar och räkningar. 

Vill du kunna glänsa nästa gång någon frågar vad PSD2 är? Läs denna text och plugga på.

Läs fler artiklar
LÄS MER