Tung satsning på e-sport pressar MTG:s resultat

MTGx

Finwire / Breakit

Analytikerna besvikna på morgonens rapport.

Mediakoncernen MTG ökade omsättningen och resultatet. Rörelseresultatet var dock sämre än väntat.

Bolagets rörelseresultat var 183 miljoner kronor (159). Det kan jämföras med Bloombergs analytikerkonsensus på 200 miljoner kronor.

Omsättningen uppgick till 4 228 miljoner kronor (3 829), väntat var 4 231 miljoner.

Den organiska tillväxten var 7,9 procent. Omsättningen ökade med 10,5 procent.

Mediebolaget MTGs dotterbolag MTGx ökade omsättningen och förlusten under det första kvartalet då resultatet tyngs av expansionen inom e-sport. 

Omsättningen ökade med 24,4 procent till 292 miljoner kronor (248) medan rörelseresultatet försämrades till -88 miljoner kronor (-50). 

MTG:s viktigaste division Nordic Entertainment ökade omsättningen, rörelsemarginalen och rörelseresultatet under det första kvartalet. Den organiska tillväxten var 10,7 procent. Rörelsemarginalen uppgick till 10,3 procent (9,5). Både fri-TV och betal-TV ökade sin omsättning. MTG förklarar uppgången för betal-TV med expansionen av Viaplay som den enskilt viktigaste orsaken. Streamingtjänsten hade sitt näst starkaste inflöde av basabonnenter hittills. Bolaget tappade dock abonnenter inom betal-TV om Viaplay exkluderas.

Mediakoncernen MTG kommer att använda intäkterna från försäljningen av ägandet i tjeckiska FTV Prima och den baltiska verksamheten till återinvesteringar i den nordiska verksamheten och MTGx. Det uppger vd Jørgen Madsen Lindemann i dagens delårsrapport.

Dessutom ska MTG öka innehavet i onlinespelutvecklaren InnoGames till 51 procent, framgår det av vd-ordet. 

I december meddelade MTG att man slutfört förvärvet av 21 procent av InnoGames och att det skulle ökas till 35 procent under 2017. Det framgick då att MTG hade rätten att köpa ytterligare 16 procent av bolaget till samma värdering fram till slutet av september 2017 och optioner att öka ägandet ytterligare över tid.

Läs fler artiklar
LÄS MER