Juicero fick in 1 miljard i kapital – går lika bra att pressa för hand

Juicero

Foto: Skärmdump från Juiceros sajt / Istockphotos, yuriyzhuravov

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Ett av fjolårets mest uppmärksammade hårdvarubolag i Silicon Valley har stött på problem. Bolagets automatiska juice-maskin kostar 3500 kronor – men tester visar att det går lika bra att klämma fram juicen för hand.

Den här texten publicerades första gången 2017.


Det var nyhetsbyrån Bloomberg som först rapporterade nyheten om företaget Juicero, som har tagit in över 1 miljard kronor i riskkapital till en ny typ av juicepress. Bland investerarna finns bland andra Google-ägaren Alphabet och det välrenommerade riskkapitalbolaget Kleiner Perkins.

Juicero beskriver sin produkt som en extremt stark press med "kraften att lyfta två Tesla-bilar". Tanken är att det ska gå att förvandla vilken frukt och vilka grönsaker som helst till juice, på bara några sekunder.

Dessvärre visar det sig nu att vanlig handkraft funkar lika bra. Enligt de tester som Bloomberg gjort går det lika bra att använda händerna för att klämma fram juicen ur de fruktpåsar som Juicero använder. Den här bilden visar tydligt hur metoderna står sig mot varandra.

Den påstått kraftfulla apparaten verkar alltså inte behövas. Dessutom vittnar flera investerare om att juicepressen, som kostar cirka 3.500 kronor, är klumpigare och tyngre än väntat.

Juicero har avböjt att kommentera saken.

Läs mer