Peter Sundes nya drag – startar domäntjänsten Njalla

Breakit - Peter Sundes nya drag – startar domäntjänsten Njalla

Peter Sunde. Foto: Yvonne Åsell / SvD / SCANPIX

Gustaf Rosensköld

Reporter

Piratebay-grundarens nya startup tänker förmedla webbdomäner – utan att vilja veta till vem.

Peter Sunde ligger sedan tidigare bakom bland annat mikrodonationsplattformen Flattr och Ipredator, en tjänst som gör användaren anonym på internet.

Med nystartade Njalla vill han återigen slå vakt om rätten till anonymitet – den här gången för den som vill registrera en webbdomän. Idén är att Njalla själva köper och står som ägare av domänerna på uppdrag av sina kunder.

Bolaget bakom tjänsten, 1337 LLC, är registrerat på västindiska ön Nevis. Bakom tjänsten står “en grupp dedikerade internetaktivister”, bland dem alltså Peter Sunde.

Utgångspunkten: att försvara rätten till integritet på internet.

Peter Sunde kallar Njalla “en av många tjänster som kommer behövas framöver”.

“Det här är något jag velat ha jättelänge. Jag har själv registrerat kontroversiella domäner och har aldrig haft en registrator som varit på min sida som kund. Det här blir en trygg hamn för nätaktivister och andra”, säger han till Breakit.

Idén bygger också på att ta reda på så få uppgifter om kunderna som möjligt, utifall att man skulle tvingas lämna ut dem till myndigheter.

“Andra registratorer lämnar ut dina uppgifter utan större problem. Vi vill inte ha den informationen”, förklarar Peter Sunde.

Risken att råka skydda också tvivelaktigt eller olagligt innehåll tycks inte bekymra honom.

“Vårt fokus är inte att hjälpa folk vara taskiga, utan att hjälpa människor att få ha sitt privatliv i fred. Vi har drivit massa liknande tjänster tidigare och märkt att det sällan inneburit problem.”

Han ser det också som relativt riskfritt ur juridisk synpunkt att stå för kundernas domännamn.

“Domänen i sig kan inte användas för att göra något olagligt, den fungerar bara som ett namnuppslag. Men om du använder tjänsten för att skada människor kommer vi sluta hjälpa till – även om vi inte heller då kommer röja din identitet.”

I ett blogginlägg skriver Njalla att man förmodligen kommer hata en del av sina kunder.

“Så var det också med Pirate bay. Där stod jag ofta upp för rätten att uttrycka saker jag själv inte stod bakom”, säger Peter Sunde.

Missa inte Breakits helgintervju med Peter Sunde, där han bland annat berättar om planerna på en tv-serie om startups – som han själv vill spela en av huvudrollerna i.

Läs fler artiklar
LÄS MER