Letar kodare i Vietnam åt svenska startups – nu expanderar Pangara

Pangara Christer Jacobsson
Letar kodare i Vietnam åt svenska startups – nu expanderar Pangara

Christer Jacobsson (t.v.) styrelsemedlem i Fredrik Wesslén och David Svenssons Pangara. Foto: Sara Lindh och Anna Littorin/TT

Jonas de Lange

Reporter

De ska koppla ihop Vietnams bästa utvecklare med startups i Europa. Nu investerar investmentbolaget Acacia, med kopplingar till en av Sveriges IT-miljardärer.

Malmöbolaget Pangara har byggt en slags konsultplattform för IT-utvecklare i Vietnam. På plattformen kan bolag över hela världen hitta kompetenta utvecklare från Vietnam.

Nu får bolaget in 11 miljoner kronor i riskkapital.

”Hittills har vi verkat främst i Sverige på kundsidan. Med detta kapitaltillskott ska vi expandera i norra Europa, för att därefter bygga en global marknadsledare", säger medgrundaren Christopher Beselin i en kommentar.

Största investerare i kapitalrundan är investmentbolaget Acacia. Ordförande i investmentbolaget är Christer Jacobsson. Han har tidigare varit med och grundat börsbolaget Enator, som slogs ihop med finska Tieto vid millennieskiftet. Acacia ägs av sonen Per Jacobsson och dottern Nina Jacobsson Krakau.

”Bristen på kompetenta och högkvalitativa utvecklare blir mer och mer kritisk för många företag. Pangara har med sin unika kvalitetsprocess lyckats attrahera topptalangerna inom mjukvarutveckling och säkerställer därmed en hög kvalité i leverans mot kund. Bolaget har en stark och erfaren ledning och vi är övertygade om att Pangara kommer lyckas väl och bli en global och konkurrenskraftig aktör”, säger Per Jacobsson, till Di Digital.

I samband med investeringen kommer Christer Jacobsson att ta plats i Pangaras styrelse.

Det nya kapitalet ska framförallt gå till att expandera till fler marknader.

Pangara har sedan tidigare tagit in ungefär 3 miljoner kronor i riskkapital. Pengarna har då kommit från andra IT-veteraner, som e-handelsprofilen Christopher Brinkeborn Beselin och Claes Ruthberg, tidigare vd på konsultförmedlaren Ework.

“Claes är bland de tyngsta man kan få in från frilansbranschen i Norden och det är ett stort kvitto för oss att han tror på modellen”, sade David Svensson, vd för Pangara, .

Rättelse: I en tidigare version av artikeln skrev vi att Christer Jacobsson är ägare av Acacia. Han är alltså endast styrelseordförande i bolaget.

Läs mer

Startade Haypp som tonåringar – nu blir de mångmiljonärer

Här är de 13 bolag som paret Siemiatkowski tror på

Pangara hjälper företag att hitta programmerare i Vietnam – fyller kassan med nytt kapital

Läs fler artiklar
LÄS MER