Sök

Därför vill Google göra dina byxor lika smarta som din mobil

Smarta textilier

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Google vill hjälpa till att göra våra kläder och möbler smarta. Men vad är egentligen meningen med det?

På Googles utvecklarkonferens I/O förra veckan presenterades Project Jacquard som är ett samarbete med jeansmärket Levis. Tillsammans ska de se till att kläder och möbler förvandlas till interaktiva ytor som kan användas som trackpads. Föremålen kommer att få informationen direkt på ytan och överföra den till en smarttelefon eller dator.

Det här är möjligt tack vare en typ av garn där tunna, metalliska legeringar kombineras med traditionella material som bomull, polyester och silke.

Nils-Krister Persson som är ansvarig för Smart Textiles Technology Lab på Textilhögskolan i Borås, tycker det är spännande att även IT-jätten ger sig in på området även om tekniken i sig inte är särskilt revolutionerande.

Laboratoriumet där Nils-Krister Persson jobbar samlar forskare allt från design och textilteknik till interaktionsdesign och nanofiberteknologi. Det kan vara tyg som renar vatten med solljus som energikälla eller kläder som mäter EKG eller blir svala i extrem hetta.

“Vi jobbar både med alla tre kategorier av textilier - kläder, inredningstextilier och tekniska textilier. Ofta handlar det om att mäta olika saker. För att ta ett exempel, istället för att sätta på slitande elektroder på ett spädbarn för att mäta EEG, varför inte sätta på en liten mössa och på så vis göra elektroderna mjuka och sköna”, säger Nils-Krister Persson.

Det är inom vård och hälsa som han tror att smarta textilier har mycket nyttigt att tillföra i framtiden för att avlasta den traditionella sjukvården.

“Diabetespatienter kan med en typ av strumpa mäta flödet i underben och fötter. Att hålla koll på det kan spara jättemycket lidande och kostnader”.

Träning är också ett område där den tekniska utvecklingen är på rejäl frammarsch eftersom mångidrottare vill ha koll på både tider, puls och steg. Även kläder och skor blir allt mer tekniskt avancerade. En av innovatörerna inom området är amerikanska Athos som mäter muskelaktivitet samt hjärt- och andningsfrekvens under passet.

På Textilhögskolan har man tagit fram en speciell typ av fiber som kan vara av intresse för den som vill förbättra sitt löpsteg.

“Det ser ut som en helt vanlig strumpa som mäter hur man trampar ner med tårna och hälen eller om man pronerar. En signal sänds ut via en blåtandslösning till telefonen och så kan man se hur man springer. Tanken är att kunna göra analyser av det senare”, säger Nils-Krister Persson.

På svensk front finns ett svenskt företag vid namn Airia Running som har tagit fram en sko som ska göra det möjligt att springa snabbare. I november 2013 lanserades Airia One globalt efter tusentals tester och över 20 års utvecklingsarbete. Testerna visar att löpare blir runt 1 procent snabbare oavsett förmåga och löpstil, vissa ända upp till sju procent.

“Tekniken bygger på att optimera biomekaniken i löpsteget. Tiden foten är i kontakt med marken är kortare och energin i löpsteget riktas framåt i löpriktningen”, säger Mattias Geisler, medgrundare och vd på Airia Running.

Målgruppen är elitmotionärer och förhoppningen är att skon en dag ska sitta på världslöpare.

“Det är fortfarande kontroversiellt att man skulle kunna förändra prestandan genom löparskor jämfört med cyklar där folk kan betala både 20 och 30 000 kronor för att cykla snabbare. Vi visar att det även är stor skillnad mellan olika typer av löparskor”, säger han.

Läs mer