Sjukvårdsministern: Ersättning för digital vård behöver sänkas

Breakit - Sjukvårdsministern: Ersättning för digital vård behöver sänkas

Folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström. Foto: Adam Ihse/TT.

Gustaf Rosensköld

Reporter

Folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström anser att ersättningarna för digital vård behöver sänkas.

Delar av läkarkåren har tidigare kritiserat dagens möjligheter att likställa digitala läkarbesök med traditionella läkarbesök. Något som gör det möjligt att få samma landstingsersättning för båda, trots att digitala besök ofta anses vara mer kostnadseffektiva för utföraren.

Nu öppnar folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström för sänkta ersättningar för digital vård, förändringar han tror kommer vara på plats inom några år.

”Dagens ersättningssystem gör incitamenten för höga för att öppna digitala vårdcentraler”, säger han till Di digital.

Beskedet är ett bakslag för digitala vårdcentral-startups som Kry och Min doktor.

Gabriel Wikström ser också att dagens ersättningsnivåer kan innebära en risk för patientsäkerheten.

”Om det finns incitament att behandla så många patienter som möjligt över en dag, då finns det en risk att man bygger in ett intresse som gör att man inte tar lika stor hänsyn till patientsäkerheten. Och särskilt om verksamheten är så ny att man inte riktigt vet hur man ska hantera den. Med ett ersättningssystem som är anpassat för digitala lösningar då kan man också förbättra säkerheten”, säger Gabriel Wikström.

Regeringens mål är att Sverige ska vara världens bästa land på e-hälsa år 2025 – och i grunden ställer sig Gabriel Wikström positiv till digital vård.

“Att inte digitalisera vården för att ligga i takt med resten av samhället kommer att skapa en förtroendeklyfta och därför är utvecklingen mot digitala vårdcentraler helt rätt”, säger han till Di digital.

Läs fler artiklar
LÄS MER