Polisen: Misstankarna stärks mot den anhållne mannen

Attentatet på Drottninggatan
Polisen: Misstankarna stärks mot den anhållne mannen

Avspärrningar vid Hötorget och rikspolischefen Dan Eliasson under en pressträff i polishuset på lördagen. Foto: Anders Wiklund / TT

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Polisen har under lördagen blivit mer övertygad om att rätt person är anhållen efter attentatet på Drottninggatan i Stockholm. Misstankarna om terrorbrott har stärkts mot mannen. Fler gärningsmän kan dock inte uteslutas, enligt polisen.

"Vi har gripit en person, som är delgiven misstanke för terrorbrott. Sedan går det fortsatta arbetet ut på att avgöra om det finns fler inblandade eller inte", sade rikspolischefen Dan Eliasson vid en presskonferens klockan 13.30 på lördagen.

Polisen bekräftar att den anhållne mannen är misstänkt för att vara den som körde lastbilen. Myndigheten bekräftar också tidigare medieuppgifter om att mannen är en 39-åring från Uzbekistan.

"Det finns ingenting som tyder på att vi har fel person. Det är snarare så att misstankarna mot den här personen har stärkts sedan gripandet", sade Dan Eliasson vid presskonferensen.

Enligt Säpo-chefen Anders Thornberg förekommer den gripne mannen inte i något av Säpos utredningsärenden.

"Mannen har däremot förekommit i vårt underrättelseflöde, i underrättelseuppgifter. Men de uppgifterna gick inte att belägga", sade Anders Thornberg.

Det går ännu inte att utesluta fler gärningsmän, enligt polisen. Därför fortsätter polisen och Säpo att leta efter personer som kan ha hjälpt den anhållne mannen.

"Vi letar förstås igenom hans telefon, hans sociala medier-konton och går igenom hans kontakter för att få reda på vad han har haft för sig", sade Dan Eliasson vid presskonferensen.

Gränskontrollerna för personer som färdas in och ut ur Sverige har också utökats efter dådet.

Det var strax före klockan 15 på fredagen som en lastbil körde in i människor på Drottninggatan i Stockholm, dödade fyra människor och skadade 15.

Under lördagen har människor samlats i centrala Stockholm, nära attentatsplatsen, för att hedra offren.

Läs fler artiklar
LÄS MER