Sök

Så hedrar Sverige offren efter fredagens lastbilsattack

Attentatet på Drottninggatan

Far och son lägger ned blommor i korsningen Mäster Samuelsgatan och Slöjdgatan i centrala Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer / Anders Wiklund / TT

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Stockholm flaggar på halv stång under lördagen. Under hashtaggen #openstockholm på sociala medier uttrycker människor sympati med offren och uppmanar till gemenskap. En manifestation planeras till söndagen.

Riksdagen, regeringskansliet, Stockholms stad och slottet flaggar under lördagen på halv stång, skriver regeringen på sin sajt.

"Det här är en sorgens dag för Sverige. Attacken riktades mot samhället när det är som mest sårbart mitt i vardagen. Våra tankar går till de som drabbats och till deras anhöriga", säger statsminister Stefan Löfven, som inte kommer att åka till Socialdemokraternas kongress i Göteborg som inleds på lördagen.

Flera svenska kommuner runtom i landet meddelar också att de flaggar på halv stång.

På lördagsmorgonen lade människor ner blommor för att hedra offren, i närheten av attentatsplatsen på Drottninggatan.

Under hashtaggen #openstockholm uttrycker människor på sociala medier sina känslor kring dådet, och uppmanar till medmänsklighet och gemenskap. Hashtaggen startade under fredagen som ett initiativ för att ge människor som inte kunnat ta sig hem tak över huvudet. 

En manifestation ska hållas vid Sergels Torg på söndagen med budskapet: Kärleksmanifestation på Sergels torg - Stockholm står enat! Detta enligt manifestationens eventsida på Facebook.

Läs mer