Entreprenören Alexander Pärleros: "Jag sprang för mitt liv"

Breakit - Entreprenören Alexander Pärleros: "Jag sprang för mitt liv"

FOTO: Foto: Alexander Pärleros / Tomas Oneborg / SvD / TT

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Lastbilsattacken dödade fyra människor och skadade ytterligare 15 personer. En av de som blev vittne till attentatet var entreprenören Alexander Pärleros. "Hade jag kommit 30 sekunder tidigare så hade det kunnat vara jag som är död nu", säger han.

Djup tacksamhet och samtidigt en oerhörd bedrövelse – det är de två motstridiga känslorna som snurrar runt i Alexander Pärleros huvud efter det misstänkta terrorattentatet i Stockholm.

Entreprenören, som är delägare i startupbolaget Pensionera, hade lämnat in sin cykel för reparation och promenerade i riktning mot korsningen Kungsgatan/Drottninggatan när allt plötsligt blev kaos. 

”Jag gick och tittade på min mobil när något smällde till. Då tittade jag upp och en massa människor kom springande emot mig samtidigt som en skåpbil kom i full fart. Min första tanke var att det var någon som blev jagad”, säger Alexander Pärleros.

Sekunderna senare möttes han av en hemsk syn. Några meter framför honom på övergångsstället låg en människa svårt skadad i en pöl av blod.

”Jag rörde mig framåt för att se om jag kunde hjälpa till och då ser jag en skadad till. Folk gråter och plötsligt kommer det en stor smäll till. Då börjar alla springa i panik, jag också. Folk rycker i alla dörrar för att komma undan och få skydd”, säger Alexander Pärleros.

Själv springer han Vasagatan ner, bort från kaoset, fortare och fortare.

”Jag sprang för mitt liv. Efter den andra smällen förstod jag att det måste vara ett terrorattentat. Överallt sprang folk i panik. Det var fruktansvärt”, säger Alexander Pärleros.

Till slut, genomblöt av svett efter löpningen i panik, fick han tag på en taxi och kunde ta sig hem till en vän. Där kände han sig säker – i alla fall för stunden.

”Jag var så nära att vara där. Hade jag kommit 30 sekunder tidigare så hade det kunnat vara jag som är död nu”, säger han och fortsätter:

”Jag är extremt tacksam men också extremt bedrövad och tänker på alla andra som drabbats. De döda. Det är så fruktansvärt”.

En person har anhållits för dådet, misstänkt för terrorbrott genom mord. I skrivande stund har fyra människor bekräftats som döda i attacken och ytterligare 15 har skadats.

Attentatet skedde i hjärtat av centrala Stockholm. De flesta av Sveriges största techbolag har sina huvudkontor inte långt ifrån platsen.

Under timmarna direkt efter attacken, då stora delar av innerstaden var avspärrad och tunnelbanan var avstängd, stannade många människor i området kvar inne på kontor, butiker och restauranger i stället för att gå hem. Detta delvis på grund av den otrygga situationen ute på stan men också för att det var svårt att ta sig hem utan kollektivtrafik.

Många stockholmare öppnade också sina hem och kontor för strandsatta människor, under hashtaggen #openstockholm på sociala medier.

I närheten av attentatsplatsen samlades människor på lördagen och lade ner blommor för att hedra offren, och en manifestation planeras till söndagen.

Läs fler artiklar
LÄS MER