Pengaregn över ägarna bakom Coffee stain studios – plockar ut 125 miljoner

Coffee Stain Studios

Anton Westbergh, vd på Coffee stain studios. Foto: Sara Lindh.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Spelbolaget Coffee stain studios fortsätter att gå som tåget. Nu skördar ägarna frukterna av den galna getens framgångar.

Tidigare imorse kunde vi berätta att spelstudion Coffee stain, som gjort succé med spelet Goat simulator, investerat i det nystartade Göteborgsbolaget Lavapotion.

“Spelutveckling som business är mer än bara att bygga spel. Själva spelbyggandet har vi sysslat med i sex år och känner att vi börjar bli hyfsat varma i kläderna så nu tittar vi på skalbarhet. Då är det ganska smidigt att samarbeta med och investera i andra studios”, säger Anton Westberg, vd och grundare av spelbolaget.

Samtidigt som man gör investeringar direkt i andra spelföretag har bolaget även startat upp en egen förlagsdel. Planen är att ha fem anställda vid årets slut som ska jobba mot andra spelstudios med utgivarskap.

“Det är den grenen med helt klart störst skalbarhet. Samtidigt förväntar vi inte lika höga marginaler på den delen”, säger Anton Westbergh.

Investeringarna är ett sätt för Coffee stain att sprida riskerna i den hitdrivna spelbranschen. Istället för att göra sig beroende av egna megasuccéer kan man även nu få del av exempelvis Lavapotions framtida vinster.

I princip varenda spel, förutom Blizzards World of Warcraft, har en relativt kort levnadstid. Anton Westbergh är fullt medveten om att bolagets kassako – eller kassa-get – inte har evigt liv.

“Goat simulator har haft förvånansvärd stamina. Vi har gjort ett antal större expansioner (ny versioner med nytt innehåll reds. anm.) och gått till många nya marknader. Samtidigt förväntar vi oss att Goat simulator kommer gå ned i år jämfört med 2016”, säger han.

Under 2016 har tillväxten i Coffee stain stannat av nästan helt. Bolaget omsatte 128 miljoner kronor och gjorde en vinst på 84 miljoner kronor. Jämfört med 2016 har vinsten minskat med 4 miljoner kronor.

Siffrorna visar tydligt varför de nya investeringarna är viktiga för bolaget.

“Vi bygger ett större projekt internt också som vi inte har annonserat än. Vi är hyfsat säkra på att det blir framgångsrikt men det här är en högriskbransch”, säger Anton Westbergh.

Samtidigt som spelstudion investerar i mindre bolag har han själv agressiva investeringsplaner.

Han och de andra ägarna har nu plockar nu ut 125 miljoner kronor i vinst som ska investeras privat i spelbranschen.

”Eftersom Coffee Stain har gått rätt bra har vi mycket kapital som vi vill återinvestera i spelbranschen. Vår vinstutdelning gör det möjligt för grundarna att kunna driva saker vid sidan av Coffee stain”, säger Anton Westbergh till Di digital, som var först med att rapportera om den stora utdelningen.

Kvar i kassan vid årsskiftet fanns 17 miljoner kronor.

Det behöver dock inte betyda att det inte finns pengar kvar för investeringar genom Coffee stain. Med en vinstmarginal på 65 procent byggs den snabbt upp igen.

Uppdatering: Citatet hämtat från Di digital har modifierats. Anledningen är att ursprungscitatet på just Di digital har ändrats.

Läs mer