Pokeressets startup Centrury Analytics utmanar hedgefonderna – tar hem 7 miljoner kronor

Century Analytics

Jimmy Carlsson, Niklas Höjman och Hugo Langéen är grundare av Century Analytics.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Centrury Analytics är nästa unga bolag som vill slå sönder det gamla sättet att placera pengar. Nu landar Malmö-startupen sin första investeringsrunda.

Robotstyrda fonder och aktietjänster poppar upp som svamp i skogen. Den grundläggande tanken är att datorer kan göra ett bättre jobb, till en lägre avgift, än sina välbetalda mänskliga kollegor. 

Sigmastocks, Wealthfront och Betterment är några exempel på spelare riktade mot privatpersoner. 

Men även institutionella investerare, som pensionsbolag, kan tjäna på en potentiellt bättre avkastning och lägre avgifter. Malmöbolaget Century Analytics vill övertyga dem om att satsa sina pengar på en i stort sett helt okänd fond.

Bolaget har en intressant grundarskara. Hugo Langéen har en bakgrund som pokerproffs. Niklas Höjman är en ung tidigare Goldman Sachs-anställd. Tillsammans med Jimmy Carlsson, specialiserad på artificiell intelligens, har de grundat Century Analytics. 

Helt kort jobbar bolaget med att sätta upp en algoritmstyrd valutabaserad hedgefond, där artificiell intelligens och spelteori ligger bakom placeringarna. 

Nu stänger Century Analytics sin första stora externa finansieringsrunda. Totalt plockar bolaget in 7,2 miljoner kronor. 

Pengarna ska användas till att bygga upp den hedgefondstruktur som behövs för att kunna erbjuda institutionella placerare exponering till valutamarknaden via bolagets algoritmer.

”Vi har utvecklat våra algoritmer genom att tänka annorlunda mot andra och vi tror att investerare från olika bakgrunder ger stort mervärde till oss som firma när vi nu siktar på att förändra förvaltningsbranschen”, säger Niklas Höjman, vd på Century Analytics i ett pressmeddelande. 

För bolaget är det helt avgörande att man lyckas övertyga de institutionella investerarna. Enligt Breakits uppgiftslämnare krävs ofta ett förvaltat kapital på minst 1 miljard kronor för att en traditionell hedgefond ska gå runt och ge överskott till ägaren. För ett bolag som Century Analytics, vars placeringar bygger på AI, är den summan lägre, sannolikt kring 600-700 miljoner kronor. 

Bland investerarna finns namn som Alfred Ruth, grundare av Videoplaza, den avgående Minc-vd:n Mårten Öbrink samt affärsänglarna Jeanette Andersson och Björn Andersson. 

Läs om varför robotfonder kan bli vår frälsning – samt om de potentiella problemen – här

Läs mer