Med 1 miljard i ryggen – nu går Melinda Elmborg på jakt efter svenska startups

Melinda Elmborg Daphni
Med 1 miljard i ryggen – nu går Melinda Elmborg på jakt efter svenska startups

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Melinda Elmborg på riskkapitalbolaget Daphni tycker nordiska entreprenörer är lite för blyga när de söker kapital.

De senaste 18 månaderna har den svenska techmarknaden formligen översköljts av kapital både från inhemska och utländska investerare. Flera tunga investerare har till och med börjat klaga på att det saknas tillräckligt intressanta startups i Stockholm att satsa pengar i. Men det oroar inte Paris-baserade riskkapitalbolaget Daphni som nu ger sig in på den nordiska marknaden.

“Det finns många som har teorier om att det skulle vara överhettat här men jag tycker det finns utrymme för oss också”, säger Melinda Elmborg.

Sedan i januari ansvarar hon för Daphnis nordiska verksamhet och hoppas att det närmaste året göra en handfull investeringar i nordiska startups.

“Jag tittar i hela Norden men Stockholm har många spännande bolag och entreprenörer så det är naturligt att jag lägger en del tid här”, säger Melinda Elmborg som varit på plats i Stockholm de senaste dagarna för att träffa potentiella investeringsobjekt.

Daphni har drygt 1,5 miljarder kronor i sin relativt nystartade fond och de första investeringarna gjordes på senhösten.

“Vi investerar aldrig mindre än 3 miljoner kronor i ett bolag men det kan bli så mycket som 50 miljoner kronor”, säger Melinda Elmborg.

Hon har redan hunnit träffa ett gäng svenska entreprenörer och har noterat en tydlig skillnad på dessa och deras franska motsvarighet:

“De vill ofta ta in lite mindre pengar än fransmännen. I Norden är entreprenörerna ganska blyga med att ta in kapital. När vi i Frankrike säger att vi går in med minst 300.000 euro är det inga problem men här tycker man ofta det är lite mycket”, säger Melinda Elmborg och fortsätter:

“Svenskarna är väldigt duktiga på att bygga bolagen utan så mycket pengar. Det är såklart positivt men det ska ju finnas en balans mellan kostnader och tillväxt. Risken är att utländska konkurrenter gasar om de har mer kapital”.

Generellt letar Melinda Elmborg efter entreprenörsdrivna bolag med rejäla tillväxtambitioner:

“Vi vill se att man har en produkt och tjänst med betalande kunder som går att skala upp på andra marknader. Ambitionerna ska vara globala, då kan vi vara en bra partner”, säger hon.

Vill du få koll på fler riskkapital som investerar på den svenska marknaden? Kolla in vår stora guide!

Läs fler artiklar
LÄS MER