Sök

Lysas aktierobot ska plocka miljarder från svenska storbanker

Lysa

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Lysa backas upp av tidigare Avanza-chefen Nicklas Storåkers.

Lysa är namnet på en ny spelare som nu ger sig in på den svenska sparmarknaden där det finns tillgångar på uppskattningsvis 7000 miljarder kronor. De svenska storbankerna tjänar varje år många miljarder på att förvalta svenskarnas pengar – och det är dessa pengar som Lysa vill åt.

Affärsidéen är att med hjälp av en egenutvecklad robottjänst ge kunderna placeringsråd till betydligt lägre avgifter jämfört med de etablerade bankerna. Tjänsten lanseras idag och från start finns det över 6000 aktier och 5000 räntebärande värdepapper att investera i. Enligt Lysas egna uppgifter ligger avgifterna på mellan 0,27 och 0,39 procent.

”Vår ambition är att hjälpa sparare att öka avkastningen utan högre risk. Hur mycket beror förstås på hur den individuella portföljen ser ut, men forskning och fakta visar på att det i snitt handlar om 2-3 procent högre avkastning för den vanlige spararen”, säger Patrik Adamson, medgrundare och vd för Lysa.

Satsningen backas upp av bland andra nätbanken Avanzas tidigare vd Nicklas Storåkers. När Breakit når honom för en kommentar tidigt på tisdagsmorgonen är han i det närmaste lyrisk över Lysas idé.

”I USA finns förebilderna Betterment och Wealthfront. Jag besökte själv Wealthfront för tre år sedan. Då satt de i en gammal bensinstation i Silicon Valley. Jag tänkte direkt att det här måste jag göra, jag är så glad att ingen annan hunnit före oss på den svenska marknaden”, säger han.

En konkurrent finns dock i Sverige i form av tjänsten Opti som ska lanseras senare i år. Bakom den tjänsten står bland annat Ann Grevelius som till vardags arbetar för investmentbanken GP Bullhound.

”Jag vill inte kommentera eventuella konkurrenter men kan konstatera att vi är först ut med en robotrådgiving här i Sverige”, säger Nicklas Storåkers.

Tillsammans med grundarna Patrik Adamson, Emilie Andersson och Henrik Littecke har Nicklas Storåkers finansierat starten med cirka 20 miljoner kronor i riskkapital.

”Grundarna har fortfarande majoriteten av bolaget och sedan har jag och ytterligare några externa investerare skjutit till pengar. Det här är ett långdistanslopp och det kommer att ta flera år innan vi är lönsamma. Men vi räknar med att det här kapitalet ska ta oss till lönsamhet”, säger Nicklas Storåkers.

Läs mer