Sök

Spelbolagen övervägande positiva till utredningen så länge inte politikerna petar för mycket i förslagen

Spelutredningen
Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

De spelbolag som Finwire talat med är spontant övervägande positiva till förslagen i regeringens spelutredning som presenterades under dagen.

- Skattesatsen på 18 procent ligger i den övre änden av skalan. Det är möjligt att få till stånd en långsiktigt hållbar marknad även med den skattesatsen, men det beror på alla de andra detaljerna i förslaget, säger Peter Alling, chef för samhällskontakter Norden på Kindred.

Negativa detaljer skulle kunna vara åtgärder som begränsar produktutbudet, komplicerar att bli kund hos spelbolag och marknadsföringsregler som gör att man inte kan kommunicera med kunderna, exemplifierar han.

- Målet för utredaren är att skapa hög kanalisering, att minst 90 procent av kunderna väljer att spela hos de licensierade bolagen. Och då måste det vara möjligt för oss att investera i den kundlojaliteten, resonerar Alling.

- Så en allt för hög skatt motverkar ju en kanalisering, men 18 procent fungerar om man inte är inne och petar i andra detaljer som ställer till det.

Peter Alling är övergripande positiv till förslagen och hans intryck är att utredaren inte har komplicerat saker i onödan. Åtgärderna kring marknadsföring och spelansvar oroar inte då bolaget redan implementerat dem, menar han.

- Det som möjligen kan inge viss oro är om reformen verkligen kommer att genomföras. Men det som gör mig trygg är att ministern står på presskonferensen tillsammans med moderaternas Olof Lavesson från Kulturutskottet.

- Så det känns ju på det sättet väldigt bra. Det är det som gör att det här faktiskt kan lyckas. För första gången ser man faktiskt ett brett politiskt åtagande.

Även NetEnts IR-chef Roland Glasfors tycker att skattesatsen är rimlig och han menar att reglerade marknader är bra för bolagets verksamhet då det skapar en långsiktig stabilitet, hållbarhet och tydliga regler för aktörerna.

- Det kan få en viss kortsiktig negativ inverkan på spelöverskottet totalt för branschen, för våra kunder, och i slutändan för våra intäkter. Men vi tror att det kommer vägas upp av de positiva effekterna i vi kan få en starkare konkurrensposition, men också att nya aktörer kan etableras, säger han.

IR-chefen pekar på statliga Svenska Spel, som bolaget har haft och är i kontakt med, som en möjlig framtida kund om de väljer att söka licens och att den adresserbara marknaden blir större på sikt. Vidare hoppas han att en licens kommer ge plattformsleverantören en starkare position gentemot konkurrenterna.

Cherrys vd Anders Holmgren tror också att marknadstillväxten kommer att ta ut skatteökningen, om än inte i första kvartalet men på längre sikt.

- På operatörsdelen ser det relativt positivt ut så länge man inte skruvar i det här nu - att man inte har någon täppning på spelarvinster, att alla spel får erbjudas och att beskattningen är rimlig.

Skattesatsen "är inte toppen, men så länge man inte går högre än så här så tror jag det blir OK", resonerar han.

- Jag tror det kan bli lite jobbigt för dom som är lite mindre, men man får inte glömma bort att det öppnar upp marknaden och legitimerar saker på ett annat sätt. Så jag tror att tillväxten kommer att bli mycket större än vad folk vågar räkna med.  

Även Cherry ser Svenska Spel som en potentiell framtida kund och därmed positiva effekter för affärsområdena XCaliber och Yggdrasil. Han har samtidigt svårare att uttala sig om det som presenterades gällande restaurangcasinodelen, där punktskatten ser ut att höjas vilket "spontant var en besvikelse". 

Vd:n ser även fördelar för kunden och för Sverige som får ökade skatteintäkter och hemflyttade arbetstillfällen.

- Så länge inte politikernas kruvar i det här för mycket så tror jag det är bra för Sverige, för spelbolagen och för staten, konkluderar han.

Läs mer