Victoria Silvstedt drar igång miljardfond – och jag fegar ur

Breakit - Victoria Silvstedt drar igång miljardfond – och jag fegar ur

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Stefan Lundell avslöjar stjärnmodellens oväntade drag och erkänner att ren feghet låg bakom hans eget avhopp från Aftonbladets morgonsoffa i veckan.

Tidigt på tisdagsmorgonen fick jag plötsligt kalla fötter.

Dagen innan hade jag, utan att tveka, tackat ja till att “tala ut” i Aftonbladets TV:s morgonsoffa. Då kändes det självklart att berätta om de psykiska problem jag själv upplevt som entreprenör och samtidigt lyfta frågan kring hur andra påverkats negativt av att starta eget.

Men ett knappt dygn senare gjorde jag en helomvändning.

Visst jag hade redan skrivit om mina upplevelser i en krönika här på Breakit men i en direktsänd TV-intervju var jag rädd att tappa kontrollen över min egen historia. Det riskerade att bli för utlämnande – därför bokade jag av intervjun.

Så här i efterhand kan jag tycka att det var fegt. Vad har jag egentligen att skämmas över? Kanske beror det på en rädsla att sorteras in i ett fack (“Deprimerad entreprenör”). Men det här är en fråga med många nyanser. Att vara entreprenör är inte antingen toppen eller botten. Det är både och. Och ibland är det någonstans där i mellan. Precis som livet självt, alltså.
Men samtidigt har min reaktion gjort mig ännu mer övertygad om att vi ska skriva ännu mer om det vi valt att kalla #STARTUPLIVETSBAKSIDA.

För det är tydligt att det fortfarande finns ett rejält stigma kring de här frågorna. Sedan vi drog igång vår satsning i måndags har vi fått en massa reaktioner både direkt via mail och i sociala medier. Det känns otroligt kul och uppmuntrande. Den här redaktionella satsningen är inte någon tillfällig kraftansträngning. Jag lovar att vi kommer att fortsätta att spegla alla sidor av livet som entreprenör.

Trevlig helg!

Veckans mest oväntade: Victoria Silvstedt. Jag har redan tjatat en del om alla som har eller är på gång att starta olika typer av techfonder och vad det säger om temperaturen i startupsverige (glödhet). Nu hör jag från folk med koll att stjärnmodellen Victoria Silvstedt också umgås med planerna att dra igång en fond eller någon liknande typ av förvaltningstjänst. Det är oklart vad Silvstedts investeringsfokus kommer bli. Sannolikt ligger olika typer av valuta-spekulationer henne varmare om hjärtat än rena investeringar i tech.

Men uppgifterna är ändå högst relevanta att ta upp här. Precis som till exempel entreprenören Isabella Löwengrip är tanken nämligen att Victoria Silvstedt ska kapitalisera på sina gigantiska följarskaror i sociala medier. Bakom upplägget står fondbolaget Danica Pension och fonden ska lanseras inom kort. Med på tåget är också ytterligare en handfull andra sociala medier-profiler. Och det är ingen liten satsning vi talar om utan målet är att fonden eller fonderna ska ligga på över 1 miljard kronor. Både innovativt och spännande, om du frågar mig. Varför skulle inte Victoria Silvstedt kunna ge minst lika bra avkastning som någon annan fondförvaltare?

Veckans dyraste: Pepins. Jag gillar verkligen att det dyker upp nya aktörer på finansmarknaden som kan hjälpa entreprenörer med kapital. Pepins har därför känts som en riktigt pigg uppstickare som bland annat hjälpte börssuccén Paradox att sätta sin nyemission. Men efter att fått ta del av deras prislista känner jag mig inte lika haussad till idén. Enligt min uppgiftslämnare vill Pepins ha 9 procent av pengarna som tas in i avgift. Dessutom ser Pepins till att få en option på att köpa en del av bolaget fem år fram i tiden - men då till 50 procent över teckingskursen. Det känns dyrt i mitt tycke, även om det inte var lika dyrt som jag trodde när jag först skrev de här raderna. Pepins påpekade för mig på fredagseftermiddagen dessa fel vilka nu är korigerade. 

Veckans försening 1: United Screens. När jag träffade vdn och medgrundaren Malte Andreasson i november berättade han att de anlitat en rådgivare för att sälja ungefär 25 procent av bolaget. Sedan dess har det varit tyst och jag har inte på egen hand lyckats jaga rätt på några presumtiva köpare. Men i ett SMS meddelar Malte nu att de “utvärderar förslag nu” och att en affär ska vara klar i maj. Sedan justerar han tidsplanen en smula till “före sommaren”.

Veckans försening 2: Zound Industries. I december hävdade jag själv, med hänvisning till (klassiska formuleringen!) “källor med insyn”, att hörlurstillverkarens livsviktiga avtal med Marshall var på väg att förlängas. Sedan dess har det varit tyst och inte heller i det här fallet har jag på egen hand lyckats få någon definitiv klarhet. När jag i veckan återigen kollade med mina källor med insyn var svaret: “Som vanligt, på gång;)”. Den som lever får se!

Läs fler artiklar
LÄS MER