Sök

Sam Strandberg: Därför har Viggo Cavling fel om gnällande entreprenörer

Startuplivets baksida

Sam Strandberg

Breakit

Breakit

Ingen har bett om en genväg till framgång och ingen förväntar sig en medalj för de uppoffringar som gjorts, skriver entreprenören Sam Strandberg i en replik till Viggo Cavling.

I en kommentar till Breakits nya artikelserie, Startuplivets baksida, ryter Viggo Cavling ifrån och uppmanar de som delat med sig av sina mindre framgångsrika erfarenheter att ”sluta gnälla”.

Artikelns slagkraftiga rubrik är helt korrekt i sak; det är ingen mening med att gnälla och det är absolut ingen som tvingar någon att ge sig in på entreprenörskapets bana. Det finns dock några uppenbara problem med artikeln, givet det sammanhang som den skrivits i. 

Först och främst så är det en halmdocka enligt konstens alla regler. Ingen av de texter jag läst i artikelserien har givit sken av att någon av entreprenörerna som delat med sig av sina erfarenheter upplever sig tvingade till att vara entreprenörer, och ingen av dem har heller delat med sig för att gnälla över hur jobbigt det är att vara entreprenör. Budskapet har långt ifrån varit ”titta, vad synd det är om oss”.

Ingen har bett om en genväg till framgång och ingen förväntar sig en medalj för de uppoffringar som gjorts.

Syftet med att dela med sig är helt enkelt att lyfta en mindre attraktiv sida av ett yrke som, precis som Viggo skriver, idag är väldigt hajpat. Och just för att det är så hajpat är det också viktigt att visa hur tillvaron större delen av tiden är. Det vill säga att det långt ifrån är frågan om något glamouröst Silicon Valley-liv. 

Det skrivs ofta om startups och dess grundare idag. I majoriteten av fallen är det rubriker i stil med ”nu tar bolag X in nytt kapital” eller ”nu investerar Y i stjärnentreprenören”. Detta skapar lätt en bild av att det innebär total medvind att vara entreprenör. 

En parallell kan dras till vad folk publicerar på exempelvis Instagram; det är väldigt många som lägger ut bilder från glassiga luncher, soliga weekendresor och dagens andra träningspass, ofta kombinerat med ett filter som förskönar bilden ännu mer. Det är betydligt färre som lägger ut bilder på sina kokta makaroner med ketchup, på sin ostädade lägenhet eller på sina trasiga strumpor.

Min poäng är inte att något av alternativen är mer rätt än det andra, utan snarare att det skapar en felaktig bild att bara lyfta de filtrerade sidorna. Särskilt viktigt blir detta när allt fler drivna studenter i Sverige vill ge sig in på entreprenörskapets bana. Det sätter förväntningarna och kraven på helt orimliga nivåer att jämföra sig med alla de framgångar som det skrivs om.

Någonstans måste det finnas en fördel i att uppmuntra fler att våga ge sig på att driva utvecklingen framåt, så att Sverige kan fortsätta vara i framkant när det gäller innovation och entreprenörskap.

Att då, som Breakit nu gör, lyfta den ofiltrerade sanningen i en serie artiklar tycker jag är helt klockrent. Det visar att det långt, långt ifrån alltid är en dans på rosor. Det visar också att vem som helst kan göra det, så länge denne är villig att lägga ner sin tid och energi på det.

En av grundbultarna i utveckling och framåtsträvan är att identifiera förbättringsmöjligheter, eller problem om man så vill, och sedan försöka hitta en lösning. Det är så den utveckling som Harari nämner i boken Homo Deus har gått till, och det är så vi kommer att utvecklas vidare.

Därför blir jag nyfiken på hur Viggo – som i sin artikel refererar till Hararis bok – menar att vi ska komma framåt, om det nu räknas som gnäll att beskriva hur tillvaron som entreprenör oftast ser ut. Är det inte viktigt att också kunna lyfta alla de motgångar som fyller vägen till framgång? Dessutom tycker jag att det är viktigt att kunna skilja på att gnälla och beskriva verkligheten. 

Det gäller särskilt vissa som skriver på Breakit.

Sam Strandberg är medgrundare till nyhetstjänsten tellus.news

STARTUPLIVETS BAKSIDA

Entreprenörer ses som vår tids rockstjärnor. Men i själva verket är livet som egenföretagare ofta slitsamt och utan lön för mödan. I artikelserien Startuplivets baksida rapporterar Breakit om de tuffa delarna av entreprenörslivet. Erfarna företagare vittnar om ångest, enorm stress, kärv privatekonomi, förstörda relationer och om misslyckade satsningar. Läs alla delarna i serien här.

Läs mer