Eniro timmar från ekonomiskt haveri - “Tror vi ska komma i mål”

Breakit - Eniro timmar från ekonomiskt haveri - “Tror vi ska komma i mål”

Eniros huvudkontor. Foto: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Sökbolaget kan tvingas ansöka om rekonstruktion idag.

Skuldtyngda Eniro har under flera månader förhandlat med sina långivare för att komma ur den finansiella knipa som bolaget befinner sig i. Sex banker har tillsammans lånat ut 1.465 miljoner kronor – men Eniro lyckas inte uppfylla sina åtaganden mot bankkonsortiet.

Redan i kvartalsrapporten i november flaggade vd:n Örjan Fridh för att överskottet från den löpande verksamheten inte räcker för att betala räntor och amorteringar.

“Vi har för höga lån i förhållande till de intäkter som verksamheten genererar. Amorteringskraven är för tuffa och under andra kvartalet nästa år kommer vi inte att klara av att betala", sa han då.

Tidsfristen för förhandlingarna löpte ut redan sista februari men Eniro-ledningen lyckades få till en förlängning av det så kallade stand still-avtalet, ytterligare en månad. Idag, fredag, går dock den tidsfristen ut och tidigt på fredagsmorgonen hade ingen lösning kommunicerats.

När Breakit når Örjan Fridh är han ändå försiktigt optimistisk:

“När vi har ett färdigt avtal på plats kommer vi att kommunicera det men vi är optimistiska och tror fortfarande att vi ska komma i mål med det här. Vår syn har inte förändrats gällande möjligheterna till en lösning”.

Men stand-still-avtalet går ut idag – då måste ni väl komma med ett besked?
“Avtalet löper ju ut sista mars och då kommer vi att gå ut med information. Just nu har jag ingen mer information att förmedla”.

Så vi kan räkna med information under fredagen?
“Ja, så är det”.

Ni jobbar samtidigt med en försäljning av vissa delar av Eniros verksamhet - hur går det arbetet?
“Som säljare sitter du såklart inte i världens bästa förhandlingssituation om du samtidigt förhandlar med dina långivare. Du får dra dina egna slutsatser men vi är inte intresserade av att göra en ‘fire-sale’ av några tillgångar”, säger Örjan Fridh.

Läs fler artiklar
LÄS MER