Sök

Om du är företaget och företaget är misslyckat – vad är då du?

Konkurs

Breakit

Breakit

Björn Flintberg ville erövra världen med sin snabbväxande app-startup Nindev, som på kort tid gick från 0 till 45 anställda. Tre år senare var konkursen ett faktum. Nu uppmanar han fler att våga börja prata om sina misslyckanden.
“Det är inte andras hårda ord som jagar dig i mardrömmarna”, skriver han i en gästkrönika.

Det ringde en kväll i telefonen. Jag skulle strax lägga sonen. Han, en man i femtioårsåldern, ringer om och om igen på telefonen tills jag svarar.

– Du, det är du som skrivit den där boken om konkurs.

– Kraschen? Ja, det är jag.

Sen vidtar fem minuter artigheter om boken. Till slut har han samlat mod. Vi pratar i över en timme om hur han mår efter sin konkurs. Han sitter i bilen och säger att han funderar på att köra av vägen. Han ändrar sig, menade inte det där. Han är utsatt för en komplott, han hade en rekonstruktion på gång, och så avbröts den. Bankmannen spelar golf med killen på Skatteverket. Nu ska de ta huset ifrån honom och allt han har kvar är sin älskade fru. Han jobbar fjorton timmar om dagen på timlön nu.

Hans berättelse är inte unik. Jag lyssnar, coachar, försöker ge råd. Jag har inte alla svaren. Jag råder honom att prata med en advokat och i övrigt fokusera på frun. Allt annat är bara saker. Jag hoppas han lyckas hitta en väg framåt.

Det är tufft att misslyckas. Samtidigt som du på ett rationellt sätt ska hantera uppstyckningen av liket som var ditt älskade företag, så ska du ta dig igenom en personlig kris. Allt från arga leverantörer och besvikna anställda till investerare som slutar ringa och inte vill prata med dig. Om du levt med ditt företag som om det vore ditt privatliv till stor del kan du tappa hela delar av ditt nätverk. Antingen för att de är förbannade eller för att de inte vet vad de ska säga.

Ändå är det är inte vad andra säger som riskerar slå sönder dig. Det finns enkäter som visar att svenskar trots allt inte har så mycket fördomar om konkurs. Men det spelar ingen roll. Det är inte andras hårda ord som jagar dig i mardrömmarna. 

Det är dina egna.

Det är egentligen inte så märkligt att det är så. I startup-världen är det du som är investeringen. Du är varumärket. Det är din passion och dina idéer som driver bolaget. Det är du som skapar framgången. Vad händer när den falnar? När det misslyckas? Steget är inte svårt – eller långt - till skuldbeläggandet. 

Om du är företaget och företaget är ett misslyckande, vad är då du? 

Eller än mörkare - om företaget var ditt liv och företaget inte finns mer, har du verkligen rätt att leva vidare? 

Jag hade tur. Jag överlevde, skrev en bok om resan från drömmens början till konkursens sista dagar, och gick vidare. Men jag kommer fortsätta stå på barrikaderna. 

Misslyckande är en naturlig del av entreprenörskap och innovation. Ändå saknas det både myndigheter och kunskap. Så när vi börjat prata om konkurs mer öppet hoppas jag att ett par svenska superentreprenörer kastar ihop lite fondpengar och sparkar igång en think-tank som hanterar återväxten i entreprenörskapet, och tar tillvara på kunskapen hos de som gjort resan till botten en gång. 

Och om du har en vän som går igenom en konkurs, hör av dig. Prata inte business. Prata om allt det där andra. Om livet, om passionen, om glöden. Den finns kvar där, begravd under askan. Låt den glöda av sig själv, ge den syre. Det kommer brinna igen. 

Björn Flintberg
Björn Flintberg är entreprenör och författare. Han skrev boken Kraschen om sin företagsresa från dröm till konkurs och föreläser nu om ämnet på flera universitet medan han arbetar på en uppföljare om misslyckanden och entreprenörskap.

Läs mer