Efter 12 år som entreprenör – så många miljoner har jag "förlorat"

Breakit - Efter 12 år som entreprenör – så många miljoner har jag "förlorat"

Mathias Eriksson för bok över förlorade intäkter. Foto: TT samt Nazanin Raissi

Mathias Eriksson

Krönikör

Breakits krönikör Mathias Eriksson, som driver den digitala kommunikationsbyrån Matter, har analyserat hur mycket pengar han hittills har förlorat på att vara entreprenör.

“Shit. De tror ju att det här bolaget finns på riktigt. De har lån och barn och husdjur och bygger sin karriär. Jag har ju bara hittat på det här bolaget.”

Minns fortfarande exakt vad jag tänkte den dagen då jag insåg att jag var entreprenör på riktigt för snart sex år sedan. Dagen när jag kom till kontoret vi hade i Matters första källarlokal och mina då fyra kamrater i teamet redan satt och jobbade full steam.

Jag tittade på dem och jag insåg att det inte bara var jag som trodde att vi förändrade kommunikationsbranschen. Vi var ett helt team som tillsammans jobbade med det. Och som la majoriteten av sin vakna dagtid, sina karriärambitioner och som räknade med att det också var ett “riktigt jobb” att gå till. Ett riktigt jobb där någon betalar dig en lön och inget påhittat projekt.

När jag startade min första reklambyrå för snart 12 år sedan hade jag ett erbjudande att fortsätta som journalist på Sveriges Radio. Ett jobb som reporter fokuserad på grävande journalistik med en lön på 24 tusen i månaden. Efter en månad så förstod jag att det “riktiga jobbet” som reporter betalade dubbelt så mycket som vad jag tjänade på mitt lilla bolag. Efter skatt.

Sjukt, tänkte jag och skrev ner skillnaderna i ett spreadsheet för framtiden. Men jag hittade mina skäl att fortsätta med byrån jag och tre kompisar startat och tackade nej till erbjudandet. Ett par år senare fick jag erbjudande om att börja jobba på en av Sveriges största reklambyråer. Då hade jag redan fått upp min lön till en normal svensk månadslön men det “riktiga jobbet” betalade dubbelt så mycket. Jag tackade nej. 

När jag startat Matter, min nuvarande byrå, och vi bara var tre personer inklusive mig själv i teamet fick jag ett nytt erbjudande om att bli hög chef på ett snabbväxande mindre svenskt bolag. Inte riktigt dubbla lönen, men bra nära även denna gång. Jag fortsatte att bygga mitt eget bolag och tackade nej. 

Och så sent som för två månader sedan fick jag ett erbjudande om att bli chef för ett annat svenskt bolag som börjar ta position globalt. Jag frågade om lönen för att kunna fortsätta hålla räkningen. Japp, drygt dubbelt så mycket som jag tjänar idag. Jag tackade nej.

Jag har roat mig med att genom åren hålla räkningen på vad entreprenörskapet kostat mig i förlorad arbetsintäkt i det där spreadsheetet. Bortsett från det finansiella kapitalet jag har stoppat in i företagen uppgår idag min investering till nära 4,5 miljoner kronor om jag också räknar med bristande pensionsavsättningar. 

Så vad är det för fel på mig? Är jag en ekonomisk katastrof? 

Kanske. Men genom att jag har koll på min skuld mot mig själv – min investering i mitt entreprenörskap – så kan jag åtminstone veta när jag är på plus. Och jag avser fortfarande att gå plus och minst 10 gånger pengarna.

Jag gör det jag älskar och jobbar med världens bästa team i mina bolag. De vill jobba tillsammans med mig. Och tillsammans löser vi svåra problem.

Vi lär oss tillsammans. Misslyckas tillsammans. 

Drömmer tillsammans. Och ger oss på problemen igen för att försöka förändra en liten bit av vår gemensamma verklighet till det bättre. Även om jag slutar på rejält minus när det är dags att sluta arbeta en gång i framtiden kommer jag fortfarande inte ångra mina val.

Varför skulle jag det? 

STARTUPLIVETS BAKSIDA

Entreprenörer ses som vår tids rockstjärnor. Men i själva verket är livet som egenföretagare ofta slitsamt och utan lön för mödan. I artikelserien Startuplivets baksida rapporterar Breakit om de tuffa delarna av entreprenörslivet. Erfarna företagare vittnar om ångest, enorm stress, kärv privatekonomi, förstörda relationer och om misslyckade satsningar. Läs alla delarna i serien här.

Läs fler artiklar
LÄS MER