Sök

Proffsens tips: Så prickar du rätt när du investerar i tech

Anette Nordvall, Lena Apler och Staffan Persson. Foto: Jonas de Lange och Ann Jonasson.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Skönhetstjänsten Dashl och elektronikhandlaren Dustin dyker upp när superinvesterarna ger sina bästa tips.

Under Breakit och Carnegie private bankings event i förra veckan frågades tre affärsänglar ut om sina investeringsstrategier.

Staffan Persson, investerare i bland annat ET Network och avslutade the Springfield project, Lena Apler, grundare av Collector, och Anette Nordvall, ordförande i Stockholms affärsänglar, stod alla tre på scen och frågades ut.

Om du fick satsa på ett bolag?

På frågan om vilket enskilt bolag de skulle rekommendera flög svaren åt alla håll.

“Jag träffade två tjejer idag som jag inte investerade i för att jag inte gör den typen av investeringar. Bolaget heter Dashl och grundarna är jätteduktiga”, sade Anette Nordvall.

Dashl är en slags skönhetstjänst som ska koppla ihop individuella stylister och frisörer med kunder, istället för att agera bokningstjänst för hela salonger. Bolaget har sedan tidigare tagit in ett mindre konvertibellån och är nu på jakt efter nytt kapital.

“Jag skulle säga Dustin. Det är värt 5 miljarder idag. Jag tror det kan bli värt 20 miljarder. Värderingen är inte så jobbig”, säger Staffan Persson, och medger att det kanske inte är någon startup direkt.

Lena Apler, tar tillfället i akt att hajpa ett eget portföljbolag: e-handelsbolaget NA-KD.

“Det drivs av Jarno Vanhatapio (som även grundat Nelly reds. anm.). Han har finsk sisu och den där galna glöden i blicken”, sade hon.

Just “den galna glöden i blicken” är för övrigt ett av elementen Lena Apler fokuserar mest på när hon gör investeringar.

Investera i entreprenören

“Det måste vara en affärsmodell jag förstår som är skalbar. Men teamet är avgörande. Om jag inte tror på personerna släpper jag det hur bra affärsmodellen än är. Det kommer att hända så mycket på vägen framåt och då måste teamet orka. De måste ha en galen glöd i blicken. De måste vara väldigt bra inom sitt område och älska det. Passion och glöd kan man inte träna upp och det är ganska avgörande”, sade Lena Apler.

Även Staffan Persson talar om att grundarna måste brinna för sitt bolag.

“Om jag ska välja mellan en 'likeable' person och en som är besvärlig så är det nästan alltid bättre med de besvärliga. Det som går igen hos de duktiga är att de är ganska jobbiga. Om jag är på dåligt humör någon dag och sågar dem vill jag inte att de viker ner sig”, säger han.

Satsa på bolag som är nära börsnotering

Staffan Perssons bästa investering någonsin gjorde han i bettingbolaget Unibet. Men han var inte ensam om att göra stora pengar på bolaget efter börsnoteringen.

Strax innan noteringen, berättar han, hade bolaget en nära-döden-upplevelse.

“En av ägarna ville inte skriva på lockupen (ett avtal som innebär att man inte får sälja aktier förrän en viss tid efter noteringen reds. anm.). Någon annan köpte ut dem. De som köpte gjorde säkert 40 gånger pengarna”, sade han.

Staffan Persson har själv gjort en liknande succéaffär, i dataföretaget Owell.

“En av ägarna blev skitsur när vi skulle sätta det på börsen -93. Han tyckte det var för tidigt och ville hellre trycka in 100 miljoner i en nyemission själv. Jag frågade honom vad han tyckte att bolaget var värt. Det slutade med att jag på ett dygn köpte hans andel för kanske 45 miljoner kronor. Sedan gjorde vi tio gånger pengarna på tre år. Ska man hitta fönster i privata bolag ska man titta på pre-IPO (bolag som är nära en börsnotering reds. anm.).”

Satsa på bolag där hajpen är över

Både Anette Nordvall och Staffan Persson flaggade för att det nu kan vara köpläge i bolag som tidigare hajpats och värderats upp.

“Om jag har gjort 150 investeringar genom åren har kanske 25 varit riktigt bra. I alla 25 har vi haft nära-döden-upplevelser. Det finns alltid möjligheter att komma in. Ring upp bolag och säg att du är intresserad av att köpa aktier”, var Staffan Perssons råd.

“Ta Zound industries till exempel. Där fanns en del aktier tillgängliga i höstas och nu pratas det om att bolaget ska till börsen. Det kan mycket väl hända att de som sålt nu gjort en dålig affär.”

I fallet Zound industries har Breakit under hösten kunnat berätta att bolaget kämpade med att förhandla om sitt avtal med högtalarjätten Marshall. Ursprungsavtalet var värt ungefär 700 miljoner kronor för det svenska bolaget. Parterna kom till slut överens i december, enligt uppgifter till Breakit vilket dock inte har bekräftats offentligt.

Anette Nordvall berättade att hon och Stockholms affärsänglar nu tittar på potentialen i bolag som tvingas göra nedåtrundor, det vill säga kapitalrundor på en lägre värdering än tidigare.

“Det finns bolag där man behöver kapital men har en uppblåst värdering och illusion. Nu är det 2017 och det är ingen som vill göra investeringar i vissa typer av bolag”, sade hon.

Några specifika branscher vill hon dock inte nämna.

“Det kan vara bolag som felbedömt marknadspenetration eller inte utvecklat produkten tillsammans med kunder. Vi har några sådana bolag i vår portfölj.”

Satsa på korten du redan håller

Den stora snackisen efter eventet var de tre änglarnas sågning av Stockholms entreprenörer. Ett av Staffan Perssons råd var därför att hålla lite hårdare i pengarna. Istället för att leta nya bolag kan man alltid flytta fram positionerna i sin befintliga portfölj.

“När marknaden är som den är idag behåller vi hellre cash för att köpa mer aktier i bolag vi redan äger. När vi investerar i nytt vill vi ha en bättre säkerhetsmarginal. Det ger en annan trygghet att investera i bolag där man har mer insyn. Vi har helt enkelt ett bättre grepp om dem och är bättre på att bedöma risker och möjligheter i de bolag vi redan har i portföljen”, säger Staffan Persson.

Söker du själv riskkapital? Missa inte denna lista över de viktigaste svenska investerarna som går in i svenska startups.

Transparens: Staffan Persson är en av Breakits största ägare.

Läs mer