Soundcloud tar nytt jättelån – fyller kassan med över en halv miljard

Breakit - Soundcloud tar nytt jättelån – fyller kassan med över en halv miljard

Alexander Ljung, medgrundare av Soundcloud. Foto: TT

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Den svenskgrundade musiktjänsten Soundcloud fortsätter att fylla kassan med lånade pengar.

För drygt en månad sedan rapporterade den brittiska affärstidningen Financial Times att Soundcloud - som kan beskrivas som ett Youtube för ljud - är i kris. Två tunga chefer hade då precis lämnat bygget, samtidigt som bolaget uppgavs vara i ekonomisk kris.

"Soundcloud bönar och ber om pengar, men jag skulle inte ge dem några just nu. De måste tänka om vad gäller värderingen och nöja sig med en nedåtrunda (till lägre värdering)", sade en investerare, som bett om att få vara anonym, till Financial Times då.

Nu rapporterar Business Insider att bolaget fått in välbehövligt kapital i form av ett lån på 70 miljoner dollar, motsvarande cirka 600 miljoner kronor. Enligt handlingar på brittiska motsvarigheten till Bolagsverket kommer pengarna från Kreos Capital och Davidson Technology Growth Debt Fund.

Några detaljer kring lånet finns däremot inte. 

Soundcloud har hittills haft svårt att få fart på sin intäktsmodell, men lyckades under förra året skriva på viktiga avtal med de stora skivbolagen i branschen. Man har även lanserat en Spotify-liknande prenumerationstjänst, Soundcloud Go.

För att finansiera verksamheten har bolaget hittills tagit in över 2 miljarder kronor i riskkapital från aktörer som riskkapitalbolaget Index Ventures och Twitter. Enbart under förra året fyllde bolaget sin kassa med över 800 miljoner kronor.

Och nog behövs pengarna. Under 2015 redovisade bolaget exempelvis en förlust på 490 miljoner kronor, samtidigt som bolaget omsatte 200 miljoner kronor.

Några färska siffror för 2016 är ännu inte offentliga.

Spotify har under året förhandlat om ett köp av musiktjänsten – men uppges ha dragit sig ur på grund av en för högt satt prislapp (1 miljard dollar).

I veckan kom uppgifter om att Google vill köpa plattformen till ett reapris - men inte heller där har det ännu blivit någon affär.

Den Berlinbaserade tjänsten grundades 2007 av svenskarna Alexander Ljung och Eric Wahlforss. 

Läs fler artiklar
LÄS MER