Så stora skulder har Goo Technologies till riskkapitalbolagen

Goo TechnologiesMoor

Moor och GP Bullhound har båda förlorat flera miljoner på Goo technologies. Bildkollage: Jonas de Lange.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Moor, GP Bullhound och Edastra riskerar att göra stora förluster i samband med 3D-startupen Goo Technologies krasch.

För ett par veckor sedan lämnade 3D-grafikbolaget Goo technologies in sin konkursansökan. Efter fyra år utan lönsamhet valde ägarna till slut att kasta in handduken.

Nu sitter bolaget kvar med skulder på närmare 20 miljoner kronor, berättar konkursförvaltaren Hans Ödén för Breakit.

Största fordringsägare är riskkapitalbolaget Moor med ungefär 10 miljoner kronor. Sedan följer investmentbanken GP Bullhounds investeringsarm Sidecar och riskkapitalbolaget Edastra. De två har fordringar på 4,6 miljoner respektive 3,7 miljoner kronor.

Anledningen till att skulderna till riskkapitalbolagen är så stora är att Goo tagit in investeringar i form av så kallade konvertibellån. Det innebär att långivaren efter en given tidsperiod har rätt att konvertera lånet till aktier, istället för att kräva tillbaka pengarna.

I fallet Goo verkar ägarna ha avstått från att konvertera lånen.

Nu påbörjar arbetet med att försöka sälja av spillrorna av bolaget. Enligt Hans Ödén finns det intresse.

“Det är några externa aktörer som använder sig av programvaran. Det är svårt när det gäller den här typen av produkter. Det är svårt att ta över kod någon annan har konstruerat om man inte har ett team som kan hantera programvaran”, säger han.

Någon prislapp vill han inte sätta på produkten men med mjukvaruprodukter är det inte ovanligt att budgivningen börjar väldigt lågt.

Det finns med andra ord inget större hopp om att de tre riskkapitalbolagen ska få tillbaka sina drygt 18 miljoner kronorna.

Och det är inte allt som går förlorat.

Under åren har närmare 50 miljoner kronor investerats i Goo. Den största investeraren är Moor, som vid konkursen ägde över 70 procent av bolaget. Enligt Breakits beräkningar, som bygger på dokument från Bolagsverket, har Moor satsat ungefär 30 miljoner kronor på 3D-grafikbolaget. Exakt hur fördelnignen ser ut mellan de andra investerarna är i dagsläget inte helt klarlagt.

Som mest värderades Goo technologies till över 85 miljoner kronor.

Läs mer