Fingerprint efter vinstvarningen: "Vi vidtar nödvändiga åtgärder"

Fingerprint efter vinstvarningen: "Vi vidtar nödvändiga åtgärder"

Foto: Press

Finwire / Breakit

Fingerprints vd Christian Fredriksson om vinstvarningen som under tisdagsmorgonen fick aktiekursen att rasa kraftigt.

På tisdagsmorgonen stod det klart att Fingerprint Cards vinstvarnar, drar tillbaka sin prognos för 2017 och skrotar utdelningsförslaget. Uppgifter som fick aktiekursen att rasa kraftigt på Stockholmsbörsen.

I samband med en telefonkonferens, som hölls med anledning av vinstvarningen, har bolaget nu tagit bladet från munnen.

Gällande konkurrensen gör Fingerprint goda framsteg på marknaden och det är inget nytt som har hänt på den punkten. Det säger vd Christian Fredriksson.

Han tillägger att man fortatt siktar på en marknadsandel omkring 50 procent för 2017 och att bolaget jobbar för att nå det målet.

Bolaget förväntar sig enligt vinstvarningen en intäktsnedgång om mer än 50 procent för första kvartalet 2017 jämfört med föregående år med anledning av oväntat höga lagernivåer, vilket även förväntas påverka det andra kvartalet.

"Det andra kvartalet kommer att bli lägre än året före men inte i samma magnitud som första kvartalet", säger finanschefen Johan Wilsby vid telefonkonferensen.

Fingerprint har även dragit tillbaka prognosen för 2017 och avstår för att ge ytterligare prognos, samt skrotat utdelningen om 2 kronor per aktie.

På en fråga angående bruttomarginalen säger finanschefen att den "håller sig uppe ganska bra i första kvartalet, så det kommer inte bli någon dramatisk förändring i bruttomarginalen enligt vad jag tror".

Fingerprint kommer enligt honom nu att göra mer selektiva investeringar.

"Vi vidtar nödvändiga åtgärder. Vilket bolag som helst skulle revidera sina planer under dessa omständigheter. Vi gör det men vi gör så selektivt och fokuserar fortsatt på att etablera nya tillväxtmöjligheter," säger han.

På en analytikerfråga om inte konkurrensen har något att göra med vinstvarningen säger vd Christian Fredriksson att det finns en tydlig konkurrens, men att Fingerprint är i en stark position att försvara sina ledande marknadsposition.

Vd:n tror inte att lagereffekterna kommer att ha någon mer negativ effekt efter de två kvartalen och att lagren kommer att återgå till normala nivåer.  

Angående utdelningen säger finanschefen att det under rådande omständigheter var logiskt för styrelsen att dra tillbaka den för att istället fokusera på tillväxtmöjligheter. Det finns enligt honom ingen risk för att få slut på likviditet.

Finanschefen säger vidare att man inte har ändrat de långsiktiga finansiella målen och att de grundläggande förutsättningarna för verksamheten inte har ändrats.

Läs fler artiklar
LÄS MER