Fingerprint vinstvarnar – drar tillbaka prognosen för 2017

Fingerprint Cards

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Fingerprint Cards vinstvarnar, drar tillbaka prognos för 2017 och skrotar utdelningsförslag.
Nu rasar aktien på börsen.

Fingerprint Cards vinstvarnar för det första kvartalet och de kortsiktiga utmaningarna väntas kvarstå även under årets andra kvartal. Det innebär även att bolaget drar tillbaka sin prognos för 2017 och styrelsen har även tagit beslut om att dra tillbaka förslaget om utdelning.

"På grund av en svagare efterfrågan från OEM-kunder under det första kvartalet, och den tidigare kommunicerade lageruppbyggnaden, förväntar sig nu bolaget en intäktsnedgång om mer än 50 procent för första kvartalet 2017 jämfört med föregående år", konstaterar Fingerprint Cards i sitt pressmeddelande.

Lagernivåerna i bolagets distributionskanaler uppges ha sjunkit långsammare än väntat och fortsätter alltså att påverka leveransvolymer och intäkter i det pågående kvartalet. Det förväntas även påverka det andra kvartalet.

Det får som effekt att den tidigare kommunicerade prognosen för 2017 skrotas. Bolaget har tidigare estimerat intäkterna för året att uppgå till mellan 7,5 och 9,5 miljarder kronor och en rörelsemarginal som förväntades överstiga 35 procent. I dagsläget avstår bolaget från att ge någon ytterligare prognos för 2017.

Det förslag om en utdelning för 2016 om 2 kronor per aktie drar nu också tillbaka. Det sker då marknadsvillkoren har försvagats sedan förslaget lades fram, menar styrelsen. Det reviderade förslaget är nu att inte ge utdelning för 2016.

När börsen öppnade rasade Fingerprints aktiekurs kraftigt – med hela 35 procent. 

Det innebär att börsvärdet i skrivande stund sjunkit med 6 miljarder kronor.

Uppdatering 09:51: Efter det initiala raset verkar kursen nu ha stabiliserats över 34 kronor. Det innebär fortfarande en kursnedgång på över 30 procent från måndagens stängningskurs.

Läs mer