Viggo Cavling: Dags att förändra Arbetsförmedlingen i grunden

Breakit - Viggo Cavling: Dags att förändra Arbetsförmedlingen i grunden

Viggo Cavling

Krönikör

Arbetsförmedlingens två roller är oförenliga, skriver Viggo Cavling.

Idag avslöjade Breakit att Arbetsförmedlingens nya sajt som kostat 120 miljoner kronor fram till nu får tummen ner av “kunderna”. 120 miljoner är en hisnande summa i mitt startup-universum på Epicenter i Stockholm, men bara en krusning på ytan i Arbetsförmedlingens gigantiska omsättning på 72 miljarder. (10 miljarder mer än det staten lägger på vård och utbildning.)

Jag förstår verkligen att de konsulter som fått in en fot i byggandet av den nya Platsbanken på nätet skrattar hela vägen till banken. De har hittat guld som få andra. Förra året lämnade Arbetsförmedlingen tillbaka 3,5 miljarder kronor till staten.

Arbetsförmedlingen har två uppgifter. Hitta jobb och kontrollera de arbetslösa. Myndigheten ska alltså både hålla i piskan och vifta med moroten. Att detta funkade bra på 50-talet när det fanns mer jobb än arbetssökande är självklart, men idag är som bekant situationen den omvända. Några fakta från Roland Paulsens fantastiska bok “Vi bara lyder” om Arbetsförmedlingen. Nio av tio hittar jobb på andra sätt än genom Arbetsförmedlingen. Antalet hot, våld och bränder mot Arbetsförmedlingen har tredubblats de senaste åren, med 398 år 2009 till 1001 till 2013. Arbetsförmedlingen är Sveriges minst omtyckta myndighet.

Att de inskrivna vid Arbetsförmedlingen plötsligt är “kunder” kommer säkert som en chock för många arbetslösa. Deras största ångest i dag är säkert att de ska fylla i någon blankett fel och bli av med sin A-kassa. När min mamma blev arbetslös var hon varje dag tvungen att texta ordet arbetslös på en rosa blankett för att få sin A-kassa.

Jag tror tyvärr att Arbetsförmedlingens två roller är oförenliga. Det går inte att ena dagen hålla upp en piska och dagen efter undra varför ingen äter upp din morot. Det enda vettiga vore att knoppa av matchingsdelen i Arbetsförmedlingens uppdrag till privata aktörer (gärna till mig närstående Selifejobs och andra aktörer). Detta bör självfallet göras i ett större paket där vi pratar om förutsättningarna att införa ett livslångt studiemedel.

Fram till detta sker kommer några konsulter IT-branschen att tälja guld och vi andra kommer att skriva bittra krönikor som denna.  

Läs fler artiklar
LÄS MER