Uppgifter: Apple storsatsar på AR – har startat hemligt specialteam

Breakit - Uppgifter: Apple storsatsar på AR – har startat hemligt specialteam

Foto: Mark Lennihan/AP/TT

Finwire / Breakit

Apple har bildat specialteam för att utveckla AR-produkter, enligt källor till finanssajten Bloomberg.

Apple som letar efter nästa stora genombrott satsar hårt på augmented reality, AR, till en bredare publik. AR – som brukar översättas till förstärkt verklighet – innebär att man med hjälp av hårdvara blandar in virtuella element i det vanliga synfältet. Det skiljer sig från VR där användaren istället placeras i en helt virtuell värld.

Företaget har bildat ett nytt team som samlar erfarenheter inom hårdvara och mjukvara med begåvade talanger, uppger personer med insyn för Bloomberg.

Gruppen uppges ledas av en tidigare vd på Dolby Laboratories. Gruppen inkluderar ingenjörer som arbetat på Oculus och HoloLens VR-headsets som säljs av Facebook respektive Microsoft, men sägs också inbegripa experter inom digitala effekter inom Hollywood. Apple har också förvärvat flera mindre företag med kunskap inom AR-hårdvara, 3D spel och mjukvara inom VR, virtuell verklighet

Det är sedan tidigare känt att Apple arbetar med flera AR-produkter, inklusive digitala glasögon som kan anslutas trådlöst till en iPhone och rikta innehåll, som filmer kartor och annat till bäraren av glasögonen. Dessa glasögon ligger dock en bit bort i tiden och mer innehåll kommer därför närmast att dyka upp till iPhones istället, skriver nyhetsbyrån.

Apple har avböjt att kommentera Bloombergs uppgifter.

Den globala marknaden för AR-produkter kan stiga med 80 procent till 165 miljarder dollar år 2024, enligt undersökningsföretaget Global Market Insights.

Dagens AR-headset är antingen för bräckliga eller för kraftfulla och gigantiska. För att Apple ska nå ett genombrott behöver de lansera något mindre och kraftfullt, skriver Blooombergs reporter Mark Gurman i en kommentar.

Läs fler artiklar
LÄS MER