Domstol tvingar Lyft att kompensera chaufförer med 240 miljoner kronor

Breakit - Domstol tvingar Lyft att kompensera chaufförer med 240 miljoner kronor

Foto: TT/AP

Finwire / Breakit

Uber-umanaren Lyft döms att kompensera chaufförer i Kalifornien.

Taxitjänstföretaget Lyft tvingas betala 27 miljoner dollar – motsvarande 237 miljoner kronor med dagens växelkurs – till chaufförer i Kalifornien. Det har en amerikansk distriktsdomstol kommit fram till, rapporterar sajten Engadget.

Chaufförerna hade gått ihop i en gruppstämning och krävde att de skulle klassas som anställda, men det målet uppnåddes inte. Lyft hänvisade till en nyligen genomförd undersökning som visade att 80 procent av förarna föredrar enskilda avtal eftersom det ger en ökad flexibilitet.

Hade förarna varit anställda skulle de ha haft rätt till ersättning för bränsle och underhåll av sina fordon. Nu har parterna ingått förlikning. Beloppet som förarna nu ersätts med är 27 miljoner dollar och är dubbelt så mycket som företaget ursprungligen gick med på att betala, 12,5 miljoner dollar.

Uppgörelsen medför även ett visst skydd. Lyft kan inte göra sig av med dem om det inte är på grund av förutbestämda skäl så som låga betyg från passagerare. De får också bonus om de konsekvent presterar väl.

Läs fler artiklar
LÄS MER