MTG fyller digitala krigskassan – miljardsäljer flera tv-kanaler

MTG fyller digitala krigskassan – miljardsäljer flera tv-kanaler

Jørgen Madsen Lindemann rensar ut tv, och köper spelutvecklare. Foto: Pressbild.

Erik Wisterberg

Reporter

Tv-kanaler, digitala plattformar och radion. Nu säljer mediejätten allt i Baltikum.
Det ger en miljard att spendera på nya förvärv.

Kinneviks mediejätte MTG har i dagsläget den absolut största delen av sina intäkter från sina historiskt sett mycket lönsamma tv-kanaler. I Sverige äger man bland annat reklam-tv-kanalen TV3 och betal-tv-bolaget Viasat. 

Koncernchefen Jørgen Madsen Lindemann är dock i full färd med att skruva om det analoga mediebolaget till en storspelare inom vad man kallar ”digital underhållning”. Där är spelplanen global. E-sport och dataspel som ses som framtiden.

Det första riktigt stora förvärvet av en spelstudio kom i slutet av förra året. Då köpte MTG in sig i tyska Innogames. Under 2015 köpte mediejätten även dataspelfestivalen Dreamhack och världens största e-sportliga ESL. Fler förvärv är – av allt att döma – att vänta. 

Nu meddelar MTG att bolaget säljer alla sina tv- och radiokanaler i Estland, Lettland och Litauen. 

Prislappen: 1,1 miljarder kronor. 

”Vi är inne på en resa för att bygga en ännu starkare närvaro på den globala digitala arenan, och jag är glad över att vi har hittat en köpare som delar vår inställning kring potentialen i våra baltiska affärer”, säger Jørgen Madsen Lindemann. 

Köpare är Providence Equity Partners, som sedan tidigare äger en mobiloperatör i regionen. 

Affären innebär att MTG kliver ur Baltikum efter två decennier.

De baltiska verksamheterna har ingått i MTG:s affärsområde ”International Entertainment” som omsatte 3,8 miljarder kronor under 2016, med en rörelsemarginal på 8,2 procent. 

I försäljningen ingår även vissa digitala tillgångar, som streamingtjänster och en digital konsultbyrå. 

Det har tidigare spekulerats i att MTG även försökt att hitta en köpare till bolagets svenska tv-verksamheter. Detta har dock inte bekräftats. 

Läs fler artiklar
LÄS MER