Yubicos nya storägare Bure: "Ett kul bolag som har utvecklats fantastiskt"

Yubico Bure Equity
Yubicos nya storägare Bure: "Ett kul bolag som har utvecklats fantastiskt"

Henrik Blomquist, vd Bure Equity Foto: Press / TT

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Det svenska investmentbolaget Bure har köpt 19,75 procent av Stina Ehrensvärds säkerhetsnyckel Yubico.
"Vi är långsiktiga investerare som älskar att utveckla bolag", säger Henrik Blomquist, vd på Bure Equity.

På torsdagsförmiddagen kom nyheten att det svenska techbolaget Yubico får nya storägare. Detta sedan ett antal privat investerare sålt sina aktier i bolaget.

Hur stor affär det rör sig om har parterna inte velat kommentera, men sannolikt rör det sig om en affär på flera hundra miljoner kronor - minst.

Köpare av aktierna är det svenska investmentbolaget Bure, som tidigare har investerat i bland annat lauritz.com och Mycronic. 

Totalt sett har Bure idag 10 bolag i sin portfölj.

“Vi tycker att det här är jättespännande såklart. Det är ett kul bolag som har utvecklats fantastiskt och medför en otroligt imponerande kundnytta. Vi har haft en relation till Stina och Jacob (Ehrensvärd, grundarna, red. anm.) under en längre tid, så det här är ingenting nytt som poppat upp bara sådär”, säger han.

Enligt Henrik Blomquist har intresset för bolaget dock konkretiserats under det senaste året.

“Jag tror att vi kommer att vara en bra balans på ägarsidan. Yubico har idag en stark koppling till USA, men vi är ett svenskt kollektiv som kommer kunna hjälpa till att utveckla bolaget mer i Sverige och Europa”, säger han.

Yubico har utvecklat en krypteringsnyckel, Yubikey, i form av en USB-sticka som gör det säkrare för användare att logga in på sajter och datorer. Idag använder en majoritet av världens techjättar produkten internt.

Nyligen stod det dessutom klart att privatpersoner kan logga in på Facebook med hjälp av deras nyckel.

Enligt Henrik Blomquist är dock företagsmarknaden än så länge den mest attraktiva sektorn för bolaget.

“Jag tror att företagsmarknaden har ett större ansvar för att hantera hur man ska hålla ordning på sin egen säkerhet i verksamhet. Mer och mer läggs upp i molnet på distans. Då vill man vara säker på att rätt person är på rätt ställe.”

Läs fler artiklar
LÄS MER