Ny svensk jätteaffär – svenska techsuccén Yubico får nya storägare

Yubico
Ny svensk jätteaffär – svenska techsuccén Yubico får nya storägare

Stina Ehrensvärd, grundare och vd, Yubico. Foto: Yubico.

Erik Wisterberg

Reporter

Google, Facebook och Salesforce finns bland kunderna. Nu säljs en femtedel av Stina Ehrensvärds Yubico.

Blir Yubico Stockholms nästa "enhörning"? Den frågans ställde Breakits Stefan Lundell sig nyligen i en text där Stina och Jakob Ehrensvärds bolagsbygge analyserades. 

"Redan för drygt ett år sedan värderades Yubico till runt 1 miljard kronor men i takt med att försäljningen stuckit i väg har också värdet på bolaget ökat kraftigt", hette det då.

Nu står det klart att ägarna väljer att sälja delar av bolaget, vars produkt är en krypteringsnyckel i form av en USB-sticka som gör det säkrare för användare att logga in på sajter och datorer.

Investmentbolaget Bure har i dag köpt 19,75 procent av aktierna i säkerhetsföretaget Yubico. Det framgår av ett pressmeddelande.

Förvärvet har främst skett via förvärv av befintliga aktier från privata investerare.

"Vi har följt Yubico en längre tid och är imponerande av vad bolaget och dess grundare, Stina och Jakob Ehrensvärd har åstadkommit. I takt med att allt mer känslig information flyttar upp i molnet och intrången blir allt mer sofistikerade ökar vikten av högre säkerhet", sägers Henrik Blomquist, vd för Bure i ett pressmeddelande.  

Parterna har kommit överens om att inte offentliggöra köpeskillingen. Sannolikt handlar det om en affär på flera hundra miljoner kronor, möjligen mer. Henrik Blomquist uppger för Breakit att grundarna inte finns bland säljarna.

Grundarna Stina och Jakob Ehrensvärd är största ägare i bolaget med cirka 30 procent av aktierna följt av styrelseordförande Ram Shrirams 10 procent. Därefter kommer den svenske techinvesteraren Johan Hernmarck som ägde 8 procent av Yubico.

Inte heller den sistnämnde finns bland säljarna, enligt honom själv.

"Det är ett antal privata investerare som har varit med ett tag som säljer. Men jag är kvar, jag kommer inte att sälja några aktier", säger Johan Hernmarck till Breakit.

Han vill dock inte avslöja vilka säljarna är.

Yubico grundades i Stockholm 2007. Bolagets teknik har potentialen att ersätta de klassiska lösenorden, som numera ofta kommer på vift i gigantiska databasläckor.

2014 klev tunga namn som Salesforce-grundaren Marc Benioff och Trusona-grundaren Ori Eisen in som investerare i bolaget, som nu styrs från Silicon Valley.

Exakt hur Yubicos försäljning ser ut är inte helt klarlagt. Men prognonsen för i år är en omsättning på halv miljard kronor. Värdet på hela bolaget är minst ett par miljarder kronor baserat på värderingar av liknande bolag, enligt erfarna techinvesterare som Breakit tidigare har pratat med.

I somras träffade Breakits utsände Stina Ehrensvärd för en längre intervju om hennes bolagsbygge, som dittills går lite under radarn för den svenska affärspressen. Vi har tidigare även kunnat berätta om den okände vinnaren på svenska techsuccén Yubico - som hävdar att bolaget kan bli nytt Fingerprint.

För dig som har en stund över. Lyssna på Stina Ehrensvärds spännande historia i Breakits specialpodd. 

 

Läs fler artiklar
LÄS MER