Efter Daniel Ek och Stenbeck – här är svenskarna som spås bli globala ledare

Breakit - Efter Daniel Ek och Stenbeck – här är svenskarna som spås bli globala ledare

Claudia Olsson och Nina Rawal Foto: Press

Breakit

World Economic Forum har utsett en rad framtida globala ledare. Två svenskar kvalar in på listan: Nina Rawal och Claudia Olsson.

Organisationen World Economic Forum utser årligen en rad framtida globala ledare i sitt program Young Global Leaders. Bland tidigare utnämningar återfinns tungviktare som Alibabas grundare Jack Ma, Facebook-grundaren Mark Zuckerberg, Kinneviks Cristina Stenbeck och Daniel Ek – bara för att nämna några.

Nu har årets upplaga av framtida ledare utsetts och på listan återfinns två svenskar. Den ena är Nina Rawal, som är riskkapitalbolaget Industrifondens “Head of Life Science”.  Hon ansvarar bland annat för Industrifondens life science-portfölj, som inkluderar bolag som exempelvis AMRA, och ska hitta nästa generations hälsostartups.

"Young Global Leaders samlar inspirerande personer från hela världen men den gemensamma nämnaren att vilja göra skillnad på global nivå. Dessutom anses det vara ett av världens bästa ledarskapsprogram, så givetvis är det en stor ära för mig att bli utvald," säger Nina Rawal i en kommentar.

Den andra svensken på årets lista är Claudia Olsson, som grundat konsultbolaget Exponential.

"Det är en stor ära att bli utsedd till Young Global Leader och jag ser fram emot att arbeta med de många inspirerande människor som finns inom WEFs nätverk för att fortsätta göra skillnad i världen. Genom Exponential arbetar jag med att att hjälpa företag och regeringar att agera i den digitala transformationen. Tekniken skapar stora möjligheter för att driva positiv förändring och i samarbete med de andra i Young Global Leaders-gemenskapen kan vårt arbete få ett ännu större genomslag", säger Claudia Olsson.

Nina Rawal började jobba på Industrifonden 2013 som investeringsansvarig. Hon har en doktorsexamen i neurobiologi från Karolinska Institutet.

Kandidaterna, som alla är under 40 år, väljs utifrån en kombination av professionella prestationer och samhällsengagemang.

Läs fler artiklar
LÄS MER