Att fixa pension åt anställda är en vandring i byråkrati-helvetet

Pensioner
Att fixa pension åt anställda är en vandring i byråkrati-helvetet

Olle Aronsson är medgrundare på Breakit.

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Bankerna får mest kritik – men det är pensionsbolagen som är de verkliga dinosaurierna.

Årets hetaste startupdebatt handlar om utvisninghot mot utvecklare. Breakit har i artikelserien "Sverige behöver kodarna" lyft fram det bisarra i att programmerare som har jobb i Sverige kan tvingas lämna landet – på grund av rena teknikaliteter.

Den här texten handlar inte om själva kärnfrågan i det fallet, utan om teknikaliteten.

Orsaken till att många kodare hotas av utvisning är nämligen att arbetsgivaren har missat att betala in tjänstepension till medarbetarna i fråga – misstag som i de fall jag känner till har rättats till senare.

Det där har fått mig att haja till, av den enkla anledningen att jag själv har gjort samma miss. Jag lyckades rätta till det i efterhand, men jag vill härmed bära vittnesbörd och skrika följande från toppen av berget:

Det är i det närmaste helt jävla omöjligt att inte göra fel när man skaffar tjänstepension till sina anställda i Sverige. Åtminstone om man, som Breakit, inte har tecknat kollektivavtal – vilket nystartade företag generellt inte har.

Jag tror inte att en enda förstagångsentreprenör kan ha hittat rätt direkt i den labyrint av obegripliga blanketter, oförstående telefonister, "interrimlösningar" och andra helt onödiga företeelser som jag har vandrat genom.

Även om man, som jag trodde, tror att man har gjort allt rätt så har man förmodligen gjort fel.

Hela processen påminner mig om scenen i filmen "Asterix 12 stordåd" där den galliske hjälten sätts inför det svåraste provet av alla: Att bli runtslussad mellan olika ohjälpsamma byråkrater i en kontorsbyggad, utan att bli galen. "Formulär 14B? Nej, då ska du till luckan i bottenplan, förstår du".

Här har vi således ett utmärkt exempel på hur mer användarvänliga lösningar kan göra världen bättre:

Om det var enklare att skaffa tjänstepension åt anställda skulle förmodligen färre utvecklare hotas av utvisning.

Eftersom jag inte bara vill skälla på SPP, Skandia, Folksam och resten av gänget så ska jag försöka mig på att vara lite konstruktiv och förklara hur jag tycker att det borde fungera att skaffa tjänstepension åt anställda.

  • Du loggar in med mobilt bank-id på en sajt och legitimerar dig som firmatecknare.
  • Du fyller i de anställdas mejl och personnummer, så att de själva med mobilt bank-id kan bekräfta att du får teckna tjänstepension åt dem.
  • Sedan väljer du vilken typ av försäkring du vill ha åt medarbetarna, anger faktura-adress, och skriver under igen med mobilt bank-id.
  • Klart! Och bäst av allt, du behöver inte ge provision till någon dyr pensionsmäklare.


Jag är medveten om att exempelvis startupbolaget Pensionera har en mer modern lösning, åtminstone för större företag. Men än så länge har ingen aktör tagit positionen som en "signa upp dig direkt"-lösning även för små bolag.

Om jag inte drev Breakit skulle jag själv gärna starta det bolaget.

Läs fler artiklar
LÄS MER