Sök

Annonssamarbete med Skandia

Börsnotering av Snap – succé för Skandias kunder

Bolaget bakom Snapchat, som används av 92 procent av svenska tonårstjejer, kan även bli en succé för svenska pensionssparare.

Breakit

Breakit

Efter börsnoteringen av Snap, bolaget bakom Snapchat, har aktiekursen rusat. Vad många inte vet är att det även kan innebära ett rejält tillskott i kassan för svenska pensionssparare.

Skandia har de senaste tio åren byggt upp ett av Sveriges största innehav i teknik- och bioteknikbolag. Sedan 2007 har livbolaget investerat nästan 40 miljarder kronor i onoterade företag och byggt upp stora innehav i tillväxtraketer som exempelvis Spotify, iZettle, Klarna, Twitter och Snap, bolaget bakom meddelandetjänsten Snapchat. 

”Vi började tidigt investera i alternativa tillgångsslag i livbolaget och har skapat en mycket gynnsam position på marknaderna”, säger Jonas Nyquist, chef för området Private Equity och Infrastruktur på Skandia.

LÄS MER: Så påverkar marknaden ditt pensionssparande

”Vårt långsiktiga arbete där vi är ute och träffar förvaltare kontinuerligt i kombination med den avkastning vi levererar gör att vi har stora möjligheter att investera i nya attraktiva fonder. Det ena ger det andra. Och vinsterna hamnar i form av avkastning hos våra kunder, som i ett ömsesidigt bolag också är ägare”, säger Jonas Nyquist.

Största introduktionen sedan 2014

Snap startades 2011 och är i grund och botten ett kameraföretag. Med appen Snapchat kan användarna prata med varandra med korta videor och bilder, så kallade ”snaps”.

Tjänsten är en enorm succé: idag använder i genomsnitt 158 miljoner människor Snapchat varje dag och skickar över 2,5 miljarder snaps under ett dygn.

Den 2 mars noterades Snap på Nasdaq – och blev då den största börsintroduktionen av ett teknologibolag i USA sedan 2014. Skandias andel har sedan investeringen 2013 ökat med cirka tre gånger pengarna och är efter börsdebuten värd runt 400 miljoner kronor.

”Att börsintroduktionen av Snap blev lyckosam var viktigt för hela venture capital-industrin, eftersom antalet börsintroduktioner av teknologibolag minskat under ett antal år. Detta har byggt upp en kö av börsintroduktioner som är planerade för 2017. Nästa börsintroduktion som rör Skandias kunder är planerad för senare i mars månad”, säger Jonas Nyquist.

Hög snittavkastning

Totalt förvaltar Skandia nästan 400 miljarder kronor i traditionell förvaltning åt omkring 1,4 miljoner kunder. Kapitalet placeras i en rad olika tillgångar, för att sprida riskerna och ge högre avkastningspotential. I portföljen finns en väl avvägd mix av bland annat räntebärande papper, noterade och onoterade aktier, fastigheter, råvaror och infrastruktur.

I tider när räntan är nära noll och då börserna är högt värderade letar förvaltare efter alternativ till de traditionella tillgångsslagen obligationer och aktier.

LÄS MER: Hur mycket måste du spara för att få pensionen du önskar? Räkna här!​

”Skandias kapitalförvaltning ska med ett balanserat risktagande skapa så bra avkastning som möjligt – oavsett vad det är för väder på kapitalmarknaderna”, säger Jonas Nyquist och fortsätter:

”Snittavkastningen på Skandias portfölj för onoterade innehav ligger på 13 procent om året under de senaste tio åren”.

FAKTA

Skandia är ett av Sveriges ledande livbolag och förvaltar nästan 400 miljarder kronor i traditionell förvaltning åt omkring 1,4 miljoner kunder. Kapitalet placeras i en rad olika tillgångar, för att sprida riskerna och ge högre avkastningspotential. Skandia kan tack vare god solvens investera i tillgångar som ger utdelning på sikt. På så sätt skapas avkastning samtidigt som det bidrar till att bygga Sverige. I portföljen finns en väl avvägd mix av bland annat räntebärande papper, noterade och onoterade aktier, fastigheter, råvaror och infrastruktur. Läs mer här.

Detta är en sponsrad artikel som är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits redaktion utan av kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se.

Tänk på

Eftersom den här sponsrade artikeln handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Om du väljer att spara i en produkt med garanti, såsom till exempel en traditionellt förvaltad försäkring som denna sponsrade artikel handlar om, får du dock aldrig mindre än det garanterade beloppet.

Läs mer