Starstable-toppar byter hästar mot e-sport – satsar miljonbelopp

Esportal

F.v: Rickard Wilton, Erik Lindblom, Peter Liljestrand, Taina Malén och Daniel Aicardi. Foto: Press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Startupbolaget Esportal har tagit in 15 miljoner kronor i smyg, från bland annat Starstable-investeraren Peter Liljestrand. Efter två års slit lanserar nu bolaget sin tjänst.

I all tysthet har en rutinerad grundargrupp i Stockholm snickrat ihop en helt ny e-sportportal de senaste två åren. Nu har tjänsten lanserats i en betaversion under namnet Esportal.

Tanken med plattformen är att förbättra matchningen vid onlinespel så att spelarna i större utsträckning möter motståndare på samma nivå som dem själva.

I betaversionen har bolaget fokuserat helt och hållet på onlinespelet Counter Strike: Global Offensive (CS go).

“Typiskt är det så i CS att hälften av matcherna slutar på ett dåligt sätt, genom till exempel att lagkamrater lämnar spelet. Tänk dig om du spelar dubbel i tennis och så går din partner bara iväg. Man har inte en chans att vinna och ens ranking påverkas ändå. Det blir bara pannkaka av matcherna”, säger Rickard Wilton, styrelseordförande och medgrundare av Esportal.

Bolaget har skapat ett eget matchningssystem, med hårdare krav på spelarna, som man integrerat med spelet.

På en vecka har bolaget lockat till sig 4000 användare som har spelat över 3000 matcher.

"Vissa spelar upp mot 10-12 timmar per dag, men jag skulle nog säga att snittet ligger på kanske 2-3 timmar per dag bland de aktiva", säger medgrundaren Daniel Aicardi.

I dagsläget sprider bolaget sin tjänst genom Daniel Aiciardis eget Twitch-konto där han streamar sina CS-matcher.

"Vi använder mig som marknadsföringskanal nu när vi är i beta men andra twitchers kommer hoppa på per automatik. Nu spelas det dygnet runt på plattformen", säger han.

I världen finns ungefär 30 miljoner Counter strike-spelare, enligt Daniel Aicardi. Han räknar med att ungefär 20 procent av dem vill använda en tjänst som Esportal. Idag har bolaget enbart siktat på Sverige som testmarknad.

Exakt hur bolaget ska tjäna pengar vill inte Rickard Wilton berätta men det är tydligt att det smids planer bakom kulisserna.

“Vi vill att det ska vara skitkul att använda vår tjänst och det ska vara gratis. Men i tillägg till de funktioner som finns kommer vi över tid att lägga till ett antal premiumfunktioner som man måste betala för”, säger han.

Under årens gång har bolaget tagit in flera investeringsrundor från en ägarkrets på ungefär 35 personer. Totalt handlar det om ungefär 15 miljoner kronor.

Största ägare i dagsläget är Peter Liljestrand, som även har har grundat spelbolaget Starstable. Han är medgrundare av Esportal tillsammans med Starstables marknadschef Taina Malén, Rickard Wilton, Daniel Aicardi och Erik Lindblom. Starstables vd, Fredric Gunnarson, sitter också i Esportals styrelse.

Hur mycket pengar finns kvar i kassan?

“Vi har hållit på i tre år så det är inte som att vi badar i pengar. Bolaget är otroligt bootstrappat (sparsamt drivet reds. anm.) så vi har en hälsosam ekonomi. Vi kommer att rampa upp det här nu och då kan det bli aktuellt att ta in mer kapital”, säger Rickard Wilton och fortsätter:

“Nu är det fullt fokus på lanseringen. Vi måste komma ur startblocken innan det är meningsfullt att ta in större kapital.”

Peter LIljestrand och Rickard Wilton är även delägare i Bumbee Labs som förra veckan fick in 12,5 miljoner kronor i riskkapital.

Läs mer