Vad tycker folk på internet om dig egentligen? Tosify ger svaret

Breakit - Vad tycker folk på internet om dig egentligen? Tosify ger svaret

Angela Ahola, grundare av Tosify. Foto: Peter Knutson.

Jonas de Lange

Reporter

Angela Ahola är doktorn i psykologi som har skapat appen Tosify – för att ge folk bättre insikt i hur de uppfattas av andra på nätet. Metoden: Andra får betygsätta dina profilbilder.

I helgserien “Veckans break” presenterar Breakit ett nytt bolag varje vecka. Den här gången har vi pratat med Angela Ahola som ligger bakom appen Tosify.

Hon är doktor i psykologi och har forskat på det första intrycket folk får baserat på bilder på andra människor. Nu har hon gett sig in i techvärlden för att hjälpa fler att optimera sina profilbilder.

“Oavsett om människor har väldigt lite information om en person, till exempel en enskild bild, kommer de att använda den lilla informationen för att dra slutsatser om hela personligheten. Nu lever vi i en värld där det första mötet mellan människor inte längre sker i verkligheten utan på nätet. Många möten blir inte av för att första intrycket vi ger över nätet inte är optimalt”, säger Angela Ahola.

Efter den insikten har hon nu skapat en app där folk kan lägga upp bilder på sig själva och få feedback från andra användare. Faktorerna feedbacken ges utifrån väljer man själv.

“Man kan till exempel välja att låta andra betygsätta hur kompetent, trovärdig eller cool man ser ut. Man kan även ladda upp två bilder samtidigt och låta andra rösta på vilken av de två bilderna de föredrar. Sedan finns ett flöde med andras bilder där man kan gå in och betygsätta andra”, säger Angela Ahola.

I dagsläget ligger appen i beta och har bara ett hundratal registrerade användare.

Angela Ahola berättar att hon och hennes två medarbetare kan vara klara med den första fullversionen av appen om en och en halv månad. Bolaget har tidigare gått igenom inkubatorn Stings program Test drive digital.

“Själva programmeringen är snart klar. Nu jobbar vi på att utveckla nativeappar, istället för hybriden vi har nu (nativeappar är skrivna direkt för IOS respektive Android medan hybridappar delvis bygger på vanlig webbkod.). Sedan ska vi också titta på olika betalfunktioner. Det är viktigt att det känns 100 procent rätt”, säger Angela Ahola.

Som för många konsumentinriktade appar är det inte helt självklart hur Tosify ska ta betalt.

“En möjlighet är att man bara får ett visst antal betyg gratis per månad. En annan premiumfunktion är att man kan få välja vem som ska betygsätta de egna bilderna. Om man vill veta hur bra ens Tinder-profilbild är vill man kanske inte ha feedback från farmödrar utan från killar och tjejer i ens egen ålder. Man ska kunna välja målgrupp. Att få expert-feedback på foton ligger också i planen”, säger Angela Ahola.

Hittills har hon finansierat tjänsten själv genom sina andra jobb, som föreläsare och författare. Breakit pratar med henne dagen innan hon ska marknadsföra sin senaste bok i tv-soffan hos Filip och Fredrik.

“Vi har inte varit så desperata efter att ta in pengar utan har kunnat hålla på i egen takt. Nu har vi nått en punkt där vi pratar med några spännande aktörer om investeringar”, säger Angela Ahola, som inte vill avslöja vilka det rör sig om.

Läs fler artiklar
LÄS MER