Sök

Kvinnliga utvecklare ljuset i mörkret – tjänar (nästan) lika mycket som sina manliga kollegor

JämställdhetProgrammerareKvinnor

Två av landets kvinnliga utvecklare på jobbet. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Vi har - tyvärr - vant oss vid ojämställda löner. Men när det kommer till framtidsyrken som programmerare, utvecklare och app-byggare ser det betydligt bättre ut.

Kvinnor tjänar fortfarande mindre än sina manliga kollegor på likvärdiga jobb. Det får – förutom ojämlikheten här och nu – långtgående effekter. 

• Pensionen blir lägre.

• Kvinnor är i större utsträckning än män hemma med sina barn. Det gäller både vård av sjukt barn och föräldraledighet, vilket kan cementera gamla könsroller inom familjerna.

• Det kan i sin tur påverka möjligheten att göra karriär.

Statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att Sveriges yrkesarbetande kvinnor tillsammans endast uppnår 81 procent av männens löner.

En viktig förklaring är deltid, som är vanligare bland kvinnor. Men om deras sammanlagda löner räknas upp till heltid landar kvinnornas löner fortfarande på blott 87 procent av männen.

Det finns dock ett starkt lysande ljus i mörkret. Bland några av våra viktigaste framtidsyrken ser det betydligt bättre ut.  

SCB har i sin lönestatistik klumpat ihop yrkersroller som programmerare, app-utvecklare, it-arkitekter och dataspelsutvecklare i en yrkesbeteckning*. 

Där är lönegapet mellan män och kvinnor betydligt mindre. Totalt sett tjänar kvinnorna 96 procent av männens lön (uppräknat till heltid). Bland de yngsta tjänar kvinnorna till och med något mer än männen. 

Den största löneskillnaden finns i en del av den offentliga sektorn.

Det verkar som att kvinnor i större utsträckning än män behöver skolning för att få betalt. Såhär ser det ut nedbrutet på utbildningsnivå. 

En sak som fortfarande haltar är bristen på kvinnor i yrkesfältet. 21.000 kvinnor jobbar i gruppen. Motsvarande siffra för män är 82.000, enligt SCB.

 

Fotnot: Statistiken gäller yrkesbeteckningen SSYK251 i SCB:s lönedatabas. Uppgifterna i lönedatabasen visar 2015 års löner. Vill du se alla yrken som ingår kan du spana in den här

Läs mer