Spotify köper startup som ska identifiera låt-stölder

Breakit - Spotify köper startup som ska identifiera låt-stölder

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Den svenska musiktjänsten Spotify köper upp den Londonbaserade startupen Sonalytic.

Sonalytic, som grundades så sent som förra sommaren, är en startup som har tagit fram en teknik för att identifiera låtar och ljudklipp. Rent konkret fungerar det genom att bolagets teknik kan identifiera en låt, även om man har förändrat ljudbilden.

Det kan exempelvis handla om någon skulle stjäla din musik genom samplingar eller förändra låtens tempo. Även ett klipp som bara är en sekund långt kan identifieras, skriver techsajten Techcrunch som var först med att rapportera om affären.

Exakt vad Spotify ska använda tekniken till återstår att se, men ett rimligt antagande är att Spotify vill bli bättre på att identifiera låtstölder i takt med att det blir allt lättare för privatpersoner att ladda upp musik på plattformen. 

Ett annat tänkbart scenario är att tekniken ska användas för att göra det lättare att hantera olika typer av mixar på plattformen. 

Hur mycket Spotify betalar för bolaget framgår inte. Teamet bakom Sonalytics kommer att börja arbeta på Spotify.

Spotify uppger på sin press-sajt att tekniken bland annat ska användas till att "förbättra de personliga spellistorna" och matcha ihop låtar med rätt kompositörer.

Tekniken verkar påminna om Youtubes lösning för att känna igen musik som laddas upp utan tillstånd, Content ID.

Det är inte första gången som Spotify slukar en startup. Här är sju andra startups som också köpts upp av den snabbväxande musiktjänsten.

Läs fler artiklar
LÄS MER