Google fortfarande störst på sök – men Amazon pekas ut som utmanare

Google Amazon
Google fortfarande störst på sök – men Amazon pekas ut som utmanare

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Finwire / Breakit

Google dominerar fortsatt sökmarknaden. Bolaget räknas locka till sig 76 procent av annonserna i år.

Google fortsätter att dominera sökmarknaden med en marknadsandel som uppgick till 64 procent i december, enligt Comscore. Det skriver Wall Street Journal.

Det rejäla övertaget, Microsofts Bing är närmaste konkurrent med 23 procent av sökningarna, har gjort att majoriteten av reklampengarna oftast hamnar i Googles fickor. Så förväntas bli fallet även för i år när 76 procent av annonserna spås gå till Google, följt av Microsoft med 8,3 procent.

Bakom de två lurar samtidigt Amazon och Pinterest som uppges på allvar kunna utmana inom sökmarknaden, som idag värderas till 37 miljarder dollar.

Men vägen är lång till den absoluta toppen. I januari blev Google noterad för över tolv miljarder sökningar, att jämföra med mindre än en miljard på Amazon. Samtidigt förväntas Amazon attrahera mindre än en procent av reklampengarna under 2017.

Enligt analytiker har däremot Amazon och Pinterest båda potential att bryta Googles marknadsdominans. Detta gäller särskilt på mobilsidan där allt fler går in på Amazon för att leta efter produkter eller Pinterest för idéer kring heminredning.

”Var och en av dessa sökningar tar bort en sökning från Google och eroderar dess dominans. Vi har sett Googles volymminskning pågå under de senaste åren”, sade Collin Colburn, analytiker på Forrester Research.

Google har avböjt att kommentera.

Läs fler artiklar
LÄS MER