MP vill stoppa nya 3:12-regler: ”Drabbar många viktiga mindre företag”

3:12MiljöpartietEkonomi & skatt

Isabella Lövin och Gustav Fridolin är språkrör för Miljöpartiet.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Det kritiserade förslaget om nya 3:12-regler splittrar regeringen. Nu vill Miljöpartiet stoppa delar av utredningens förslag.

Det har kallats för en ny ”entreprenörsskatt”. Formellt handlar det om de så kallade 3:12-reglerna som styr hur utdelning för fåmansbolag ska beskattas. 

Eftersom det är mer fördelaktigt rent skattemässigt väljer många entreprenörer att plocka ut utdelning istället för lön.

Regeringens utredning föreslog att detta skulle bli dyrare

Nu verkar kritikerna, näringslivsorganisationer samt oppositionen, ha en möjlighet att bli bönhörda.

Miljöpartiet säger nej till förslaget, rapporterar Dagens Industri

”Genomförs förslaget fullt ut skulle det drabba många viktiga mindre företag, det skulle få alldeles för stora konsekvenser”, säger Rasmus Ling, skattepolitisk talesperson för Miljöpartiet till tidningen. 

Partiet, som sitter i regering tillsammans med Socialdemokraterna, vill nu stoppa delar av förslaget.

Det gäller exempelvis förslaget att höja skattesatsen på delägares kapitalinkomster från 20 till 25 procent, samt den så kallade förenklingsregeln, som innebär att taket för inkomster som får beskattas som kapitalinkomst sänks från 160.000 till 100.000 kronor.

Får du ångest när du hör ordet 3:12-regler? Lugn, Breakit How To har en utmärkt guide om hur det funkar samt om konsekvenserna om utredarens förslag blir möjlighet. 

Läs även om den okända krocken som kan göra nya optionsförslaget verkningslöst.

Läs mer