Tyler Crowley: Jag erbjöd Tictail 1 miljon dollar – de tackade nej

Breakit - Tyler Crowley: Jag erbjöd Tictail 1 miljon dollar – de tackade nej

Tyler Crowley på scen under sitt event Sthlm tech fest. Foto: Ann Jonasson.

Jonas de Lange

Reporter

Techprofilen Tyler Crowley berättar om sitt nya tropiska företag och varför han absolut inte vill fira jul med Breakit.

Tyler Crowley är en av de viktigaste spindlarna i det stockholmska startupnätet. Han driver bland annat arrangemangen Sthlm Tech Meetup och det årliga eventet Sthlm Tech Fest. Den här veckan ställs han mot väggen i Breakits helgformat "17 frågor":

1. Vad sysslar du med?

"Jag organiserar techevent och hjälper städer som Stockholm att bygga starkare ekosystem för startups. Numera driver jag även en ny sorts tropisk resortanläggning."

2. Om du inte gjorde det du gör, vad skulle du göra då?

"Jag skulle fokusera mer på att förena de andra stora techeventen och arbeta mot en ny plattform för att inspirera startups att bli mer angelägna att lösa stora globala problem som vatten, mat och energibrist."

3. Vilken uppfinning ser du mest fram emot?

"Riktig AI och kall fusion, kommer båda att ha så stort inflytande över så många att det är svårt att föreställa sig. Ännu bättre är att båda kommer inträffa under vår levnadstid. Det är som när de första atomerna samlades i molekyler eller när molekyler först samlades till celler och från celler till organismer. Människan formar AI:n och det är intet mindre än en ny evolutionär epok."

4. Vilket beteende tål du verkligen inte?

"Oinformerade åsikter. Världen har utmaningar så det räcker utan ytterligare grus i maskineriet."

5. Hur mår du just nu?

"Tacksam och betydligt bättre än jag trodde att jag kunde må för bara ett år sedan. Jag är väldigt medveten om turen jag har haft."

6. Vilken är din största bragd någonsin?

"Den jobbar jag med just nu. Jag bygger en soldriven, självförsörjande resortanläggning på en av världens perfekta stränder."

7. Om du fick välja att leva som en annan person, vem skulle det vara?

"Någon från ett utvecklingsland som tagit sig igenom stor nöd. Jag tror att sådana människor ofta har en unik förmåga att uppskatta det de har och ofta blir bland de mest omtänksamma personerna. Jag lägger några dagar varje månad i olika utvecklingsländer och andra dagar i världens mest utvecklade länder. Det är intressant att se båda sidor så ofta."

8. Vilka är dina favoritinnovationer/uppfinningar?

"Ångmaskinen, som revolutionerade transport, och radion som revolutionerade städer och kommunikation. På college läste jag industriella revolutionen och medieteori med inriktning på teknologins inflytande på städer och samhället. De flesta vet inte att avståndet mellan städer ofta är baserat på hur långt radiosignaler färdas, på samma sätt som att stammars byar växte på samma avstånd som trummorna hördes. Internet är den första globala signalen som tillåter en global livsstil och mentalitet."

9. När är du som mest produktiv?

"När någon säger att jag inte klarar något. Jag är faktiskt ganska lat tills någon pushar mig. Jag har egentligen bara utmanats på riktigt några få gånger i livet och jag blev helt sjukt produktiv varje gång, vilket tacksamt nog gjorde en framgångsrik."

10. Vilka fiktiva förebilder har du?

"Med risk för att uppröra några miljarder människor – och med all respekt – Buddha och Jesus. Jag har studerat båda under många år och tycker ofta att missupfattade tolkningarna av deras budskap är fascinerande och inspirerande."

11. Om du hade 10 miljoner kronor, vilket/vilka bolag skulle du investera i då?

"Tja, det finns några bolag som tackat nej till mina erbjudanden. Tictail till exempel som jag erbjöd 1 miljon dollar innan deras B-runda. Jag tror att fintech är det säkraste investeringsområdet nu. Geografiskt ger Sverige kanske bäst avkastning. Så kanske en svensk fintechstartup skulle vara ett bra ställe att leta efter ett bra team att investera i. Med det sagt är nog Soundtrack your brand mitt förstahandsval just nu."

12. När gjorde du bort dig rejält senast, och hur?

"Nästan dagligen. Idag flyttade jag en stor sten på stranden och släpet välte, till åskådarnas förtjusning. Jag har turen att ha den amerikanska egenskapen att vara immun mot förlägenhet. Jag tror det är ett av attributen som gör att amerikanare kan testa så många galna och stora ideer. Flygplan till exempel. Nedsidan är att vi även får personer som Trump."

13. Vilken techkändis vill du absolut inte fira midsommar/jul med?

"Kanske snarare en techjournalist. Det vore jobbigt att oroa sig för att något som man sade vid middagsbordet dök upp i en tidning någonstans."

14. Vilken pryl tar du alltid med dig på semester?

"Jag har bott i en liten resväska i tre år fram tills rätt nyligen. Då hade jag ganska typiska saker: kläder för tre dagar, en Macbook och inte så mycket mer."

15. Vad är utmärkande för personer som du gillar att umgås med?

"Ett gemensamt drag hos mina nära vänner är att de skrattar högt och ofta. Så antingen är det bara de som fattar min konstiga humor eller så har de någon diagnos. Jag vet ärligt talat inte vilket det är. Att kunna skratta åt sig själv och varandra är i alla fall en nyckelegenskap."

16. Vilken enskild egenskap skulle du helst vilja ha?

"Jag imponeras av och avundas duktiga designers men en egenskap jag beundrar ännu mer är vissa människors egenskap av vara positiva och hövliga eller till och med snälla när någon är elak mot dem. Dalai Lama exempelvis, som utstrålar positivitet och glädje även när han hanterar komplexa och utmanande frågor."

17. Hur skulle du helst dö?

"Som en äkta redneck. Efter att ha sagt den utmanande frasen 'Bet you I CAN!'"

Läs fler artiklar
LÄS MER