Urb-it till börsen – det borde vara ett dåligt skämt

Urb-it
Urb-it till börsen – det borde vara ett dåligt skämt

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Stefan Lundell oroas av den förlusttyngda startupen Urb-its börsplaner.

På relativt kort tid har jag uppvaktats från två olika håll med idén att notera Breakit. I min värld är Breakit inte ens i närheten av att leva upp till kraven för en börsnotering - men propåerna säger ändå en del om investerarnas hunger efter allt som på något sätt kan kopplas ihop med tech-sektorn.

Just därför tror jag att budbolaget Urb-it faktiskt kan lyckas med sina börsnoteringsplaner som ordföranden och storägaren Lage Jonason nu flaggar för. Lägg därtill att den gamle bankiren Lage Jonason har rykte om sig att kunna sälja in det mesta till potentiella investerare.

Men med det sagt måste jag erkänna att jag trodde att det var ett dåligt skämt när jag i morse hörde om börsplanerna. Inte ens Lage Jonason skulle kunna övertyga mig om att Urb-it innan sommaren är moget för börsen. 

Och den åsikten bygger jag inte främst på att bolaget förra året knappt hade någon försäljning alls och samtidigt gjorde en förlust på 30 miljoner kronor. Jag har full förståelse för att det kostar stora pengar att bygga upp en ny teknikplattform av Urb-its modell. En majoritet av de techbolag som i slutändan blir ekonomiska framgångar har dragits med stora förluster i startskedet. Därför är Urb-its storförluster i sig inget bevis på brister i bolagets grundläggande affärsmodell. 

Anledningen till att jag höjer varningsflagg inför den planerade noteringen är istället att alla utomstående investerare som fått titta närmare på caset dragit öronen åt sig. Under en längre tid har bolagets varit ute på marknaden och försökt att få in uppemot 100 miljoner kronor i nytt riskkapital. Men intresset har varit svagt av två skäl. För det första har värderingen varit skyhög, det talas om över en halv miljard kronor. Och för det andra har inte ledningen kunnat visa att affärsmodellen verkligen håller.

Att Lage Jonason i det läget går ut i en stort uppslagen artikel i Dagens Industri och marknadsför en snar börsnotering känns inte som någon stark köpsignal. Tvärtom, det här är ett bolag som måste bevisa betydligt mer innan man ens borde leka med tanken på en börsnotering.

Så fungerar Urb-it

Via Urb-it:s plattform kan handlare erbjuda sina nätkunder hemleverans av varor. När kunden lagt sin beställning levererar en så kallad “urber” beställningen inom en timme i Stockholms innerstad. Stockholm betraktas som något av en testmarknad och planen är att ta konceptet ut i världen.

Läs fler artiklar
LÄS MER