Techjättar använder målvakter för att köpa svenska startups i smyg

Breakits podcast
Techjättar använder målvakter för att köpa svenska startups i smyg

FOTO: TT

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Stora amerikanska techbolag som Google och Microsoft har hittat en metod för att köpa startups i Norden, utan att någon får reda på det. Lösningen: Låt ett tomt bolag med enbart svenska jurister i styrelsen köpa techbolaget.

Det är ett av ämnena i senaste avsnittet av Breakits podcast, som publicerades på torsdagen, där Breakit-grundarna Olle Aronsson och Stefan Lundell bland annat pratar om att Microsoft nu investerar allt mer i Norden.

"I samband med att jag gjorde research om det fick jag reda på en sak som var väldigt intressant: När techjättar, som Google och Microsoft, köper ett bolag i Sverige så väljer de ibland att låta ett anonymt holding-bolag med bara jurister, som en sorts målvakter, i styrelsen köpa upp företaget i hemlighet. På så vis slipper de avslöja för konkurrenter att de köpt en viss teknik", säger Stefan Lundell i podden.

I avsnittet diskuteras också betalbolaget Klarnas aktie, där det har kommit i gång en hyfsat livlig så kallad gråhandel, och om hur Trumps entré har orsakat en "dry up" på riskkapitalmarknaden för startups i Silicon Valley. Lyssna på hela avsnittet här eller via valfri app.

Läs mer

Toppchefen Knut Frängsmyr lämnar Klarna – sitter på stort aktieinnehav

Pernilla Nyrensten ska krossa glastak på börsen: "Fler medsystrar kan kommer efter mig”

Whyred och Hope har gått i konkurs – nu är de till salu

Läs fler artiklar
LÄS MER