Lookbacks nya giv - spana på mobilanvändarna i realtid

Lookback
Lookbacks nya giv - spana på mobilanvändarna i realtid

Team Lookback, med Mai-Li Hammargren längst ut till höger.

Sara Lindmark

Reporter

Svenska Lookback som analyserar hur appar används släpper en ny livestreamingtjänst. Den heter Unicorns och går ut på att dela mobilskärm med varandra.

Svenska Lookbacks mjukvara installeras i mobilen och spelar in telefonens skärm, användarens ansiktsuttryck och röst samt var i appen användaren trycker.

Sedan några månader tillbaka ligger huvudkontoret i Silicon Valley. Härifrån har teamet bland annat arbetat med att ta fram livestreamingtjänsten Unicorns som släpptes på onsdagen. Kort därefter låg tjänsten etta på det hajpade nätforumet Producthunt.

“Det liknar Meerkat och Periscope. Vi tror särskilt att utvecklare av till exempel mobilspel kommer att ha nytta av Unicorns", säger Mai-Li Hammargren, som är en del av teamet bakom Lookback.

Unicorns fungerar så här: Du ser i realtid vad en person gör på sin mobila skärm och du kan skriva ned dina kommentarer om vad som händer i en chatt.

"När till exempel King vill utveckla ett nytt spel skulle de till kunna använda sig av Unicorns för att direkt få feedback. Om du är på konferens är det ett bra sätt att visa din digitala produkt, tror vi”, säger Mai-Li Hammargren.

Utvecklarteamet på Lookback, med Neil Kinnish i täten, har byggt tjänsten inom loppet av ett par veckor. Liksom sin föregångare släpps Unicorns i betaversion.

Mai-Li Hammargren kallar det för ett “passionsprojekt” och namnet som betyder enhörning på engelska, är ett medvetet val.

"Vi har valt namnet för att det ska vara mer lekfullt. Vi vill visa att vi har en kultur av att bygga roliga grejer och vill gärna ha feedback från våra användare. Det är jättespännande att höra vad de kommer att tycka! Kanske kommer de inte alls vilja använda tjänsten på det sätt vi tror”, säger hon.

Bland Lookbacks användare finns företag som Dropbox, Spotify, King, Yammer och Foursquare. Båda bolagets tjänster är idag gratis men ska börja kosta pengar framöver.

Företaget tog förra året in in 2,2 miljoner dollar i från två schweiziska riskkapitalistbolag, Lakestar and Index Ventures. Lakestar är stjärninvesteraren Klaus Hommels egen riskkapitalfirma. Han var tidig investerare i bland annat Spotify och Klarna.

Läs fler artiklar
LÄS MER