Eniro räddas under galgen av nytt bankavtal – får en månad på sig

Eniro
Eniro räddas under galgen av nytt bankavtal – får en månad på sig

Bild från Eniros årsstämma. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Krisande sökjätten Eniro ser en ljusning. "Vi kommer att komma i mål med detta - det är min bedömning”, säger vd:n Örjan Frid.

Under tisdagen rapporterade vi om Eniros prekära situation

I går löpte nämnligen det så kallade stand still-avtalet med bolagets bankkonsortium ut. Det har sedan december gett anstånd  Eniro anstånd med amorteringar och nyckeltalsvillkor på bolagets banklån.

I korthet stod Eniro inför två alternativ: Att gå in i en företagsrekonstruktion – eller att få mer tid från bankerna. 

Nu står det klart att det blir det senare. 

"Parterna har i dag beslutat att förlänga perioden av anstånd till utgången av mars 2017", skriver Eniro i ett pressmeddelande. 

Eniro får alltså en månad på sig. Det blir en månad av oviss väntan för bolagets många aktieägare. 

Eniros vd Örjan Frid säger att en långsiktig lösning med bankerna ligger i korten.  

"Det har tagit längre tid än vi hade hoppats på, men min och styrelsens bedömning är fortfarande att vi ska komma i mål med detta och få till ett nytt avtal med bankerna", säger Örjan Frid till Breakit. 

Processen har försvårats av att Eniro förhandlar med ett konsortium bestående flera banker.

"Kärnproblemet är att vi förhandlar med sex olika banker som var och en kan stoppa ett nytt avtal med ett veto. Det är orsaken till att vi inte blivit klara med ett nytt avtal", säger Örjan Frid. 

Trots att Eniro bara får anstånd i ytterligare en månad ser Eniro det som ett styrkebesked för det krisande bolaget som skulle sätta sig upp mot Google med lokalt sök. 

"Bankerna bedömer också att vi ska komma i mål med en lösning. Det är den tolkningen som du måste göra av att de förlänger förhandlingsperioden, hade bankerna inte trott på en lösning skulle de ju inte förlängt", säger Örjan Frid.

Hur går processen att sälja av delar av er verksamhet som du tidigare flaggat för?

"Vi håller på för fullt med de förhandlingarna men det är klart att vår förhandlingsposition är sämre när vi inte har något nytt avtal med bankerna på plats. Det är ju inte precis säljarnas marknad i det här läget”.

Vill du veta mer vad krisen i Eniro beror på? Missa inte denna analys .

Läs fler artiklar
LÄS MER