City Gross till attack mot Mathem: "Vi bygger inte för att sälja om några år”

Breakit - City Gross till attack mot Mathem: "Vi bygger inte för att sälja om några år”

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Nytt e-handelsnav ska driva på tillväxten för City Gross på nätet.

Mat är ett av de segmenten som växer starkast just nu inom svensk e-handel. Det sista kvartalet i fjol ökade försäljningen, exklusive matkassar, med 39 procent och för helåret var ökningen hela 44 procent.

Samtidigt skapar nya strukturaffärer ytterligare intresse för sektorn. Jätten Axfood köpte i januari ut Mat.se från börsen för drygt en halv miljard kronor. Leverantör till Mat.se är Bergendahls, som också äger City Gross. När affären med Axfood gick igenom såg City Gross-ägaren ut som den stora förloraren för att de sannolikt går miste om en kund som på årsbasis skapar en kvarts miljard i omsättning.

Men nu inleder City Gross istället en offensiv satsning för att möta konkurrensen. På tisdagsmorgonen blev det klart att matkedjan placerar sitt nya e-handelslager i skånska Staffanstorp. Tidigare har leveransen av mat i södra Sverige utgått från två platser, Värnamo och Hyllinge. Nu skapas en ny lagerlösning som i ett första skede blir på 2.300 kvadratmeter. Planen är dessutom att växa ytterligare.

“Hela fastigheten är på 10.000 kvadratmeter så det här skapar en helt annan flexibilitet för vår tillväxt”, säger Mikael Lagerwall, informationschef på Bergendahl.

Han passar samtidigt på att ge en tydlig passning till Mathem som med hjälp av riskkapital växt snabbt på den svenska marknaden men fortfarande gör stora förluster:

“Vi har inte forcerat vår tillväxt utan har växt med lönsamhet sedan vi drog igång för sex år sedan. Vi bygger en långsiktigt sund affär och bygger inte för att sälja efter några år”, säger Mikael Lagerwall.

City Gross är nummer fyra på den svenska matmarknaden efter Ica, Coop och Axfood. Hela Bergendahl-gruppen omsätter 11 miljarder kronor och ägs sedan starten 1922 av familjen Bergendahl. Hur stor andel e-handeln är utav den totala omsättningen är hemligt - men inte så länge till:

“Vi bolagiserade vår e-handel i våras så om något år kommer det gå att få fram via årsredovisningen”, säger Mikael Lagerwall.

Den nya satsningen i Staffanstorp innebär att 35 nya arbetstillfällen skapas där.

Läs fler artiklar
LÄS MER