Sök

Jag gick på soaré med Johan Staël von Holstein – här är min rapport

Viggo Cavling

Viggo Cavling

Krönikör

Viggo Cavling berättar om sitt besök på IT-entreprenören och investeraren Johan Staël von Holsteins nya koncept – "Soaré de Staël".

I förra veckan var jag på IT-legenden Johan Staël von Holsteins första soaré. Den hölls på Ulriksdals Wärdhus och inbjudna var ett 30-tal gäster. Jag placerar mig själv i den största kategorin: löst folk. Det var en professor knuten till Ericsson, en konsult som jobbade i Dubai, en musiker, en vd inom HR plus ganska många till. Ett mindre gäng var entreprenörer, några kom från IBM och sista gruppen var några studenter från Handelshögskolan. Det var lika många män som kvinnor och ganska många med utländsk bakgrund.

Värden inledde med att berätta att den första IT-bubblan skapades av ett myller av människor med blandad kompetens: tekniker, handelsmän, humanister, beteendeveteare och psykologer. Den andra IT-bubblan som vi är i nu är skapad av tekniker. De har hittat på obegripliga ord om VR, AI, 5G och Bot. Problemet med dessa människor är att de saknar visioner och drömmar. Därav kvällens soaré.

Så sa Johan och efter detta började vi diskutera det av värden givna ämnet: medarborgarlön. Nu var Johan tyst och gick runt och lyssnade. Vi satt i grupper vid bord där det fanns mikrofoner och studenterna gjorde anteckningar. Vi skulle inte vara politiker och rösta för eller emot, utan se möjligheter. Kommer det att bli bra när den digitala revolutionen automatiserar bort en stor del av de jobb som vi känner idag? Vad ska människor göra? Och hur kommer vi att må? En grupp föreslog att vi borde byta ut ordet medborgarlön mot livslångt studiebidrag. Perioden vi lönearbetar blir ju allt kortare när vi studerar fram till 30 och pensioneras vid 62.

IBM:s utsända pratade förstås väl om sin dator Watson som redan 2011 lyckades vinna amerikanska Jeopardy. Idag hjälper Watson till på många sjukhus och har lyckats bli populär bland läkare eftersom hen kan läsa och systematisera in en miljon sidor text på 0,8 sekunder. IBM:s utsända verkade tro att Watson kan hjälpa typ alla att bli smartare. I mitt första rundabordssamtal såg jag mest möjligheter, i det andra blev jag mer oroad. Jag är övertygad om att vi om 200 år har ett system med livslångt studiebidrag. Det är vägen dit som kommer att bli det svåra. Att ställa om systemen och människors självbild. Hur kommer jag må när ingen vill att jag ska stiga upp på morgonen och ytterst få är intresserade av mina krönikor i Breakit eftersom alla skriver sin egen krönika.

Ja, ja. Efteråt fick vi god mat signerad Tommy Myllymäki och lika gott vin. Vårt balsam för själen är det samma genom mänsklighetens historia.

Här kan du läsa om Johan Staël von Holsteins senaste satsning.

Rättelse: Namnet på IBM:s dator är Watson, inte Newton. Vi beklagar misstaget och har uppdaterat texten.

Läs mer